fbpx

VELIKA PARADA Sjeverna Koreja pokazala novi grandiozni projektil

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od siječnja zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe

Sjevernokorejska državna televizija počela je emitirati snimku vojne parade održane u ranu zoru u subotu u povodu 75. godišnjicu utemeljenja svoje Radničke stranke.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un održao je neuobičajeno obraćanje vojnicima zahvalivši se im na pomoći koju su pružili kako bi popravili šete koje su ljetos nanijele oluje, prema snimci emitiranoj na televiziji.
Agencije javljaju da je na paradi, kako se čini, prikazan i ogromni interkontinentalni balistički projektil.

Zapadni analitičari smatraju da je najvjerojatnije riječ o projektilu tipa Hwasong-15.

Dvije krize pogađaju zemlju

Sjeverna Koreja je jedina zemlja suočena s dvije krize, zdravstvenom zbog covida-19 te štetama izazvanima prirodnim katastrofama, ustvrdio je.

Nema službene potvrde zaraženih

Izolirana komunistička Sjeverna Koreja provodi stroge mjere kako bi spriječila pandemiju koronavirusa te je od siječnja zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Kim je u govoru ponovio tu tvrdnju izrazivši zahvalnost što se nijedan stanovnik Sjeverne Koreje nije zarazio koronavirusom.

Naglasio je da se covid-19 ne bi mogao spriječiti bez socijalizma.

Godišnjica koja se uobičajeno slavi nizom koncerata i drugih svečanosti, pomno se prati jer je to prigoda da Kim uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Ranije u subotu združeni stožer južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnome gradu Pyongyangu, ali bez pojedinosti.

“Postoje znakovi da je Sjeverna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il Sunga u čemu je sudjelovao velik broj vojnika s vojnom opremom”, navodi se u izjavi. “Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio središnji događaj”.

Parada u ranu zoru

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru, a južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izvora u studenome jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zapeli u slijepoj ulici.
Strani diplomati u Pjongjangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvih manifestacijama, no rusko veleposlanstvo objavilo je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila naputak da se “koliko je god moguće suzdrži” od putovanja u grad.
Jednako tako nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojna su veleposlanstva zatvorena zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen. Državni mediji prenose da su mjere ograničenja uvedene zbog sprečavanja epidemije razlog kašnjenja nekih važnih gospodarskih i građevinskih projekata.

Sankcije zbog projektila

Međunarodna zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njezina nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.
“No to je ipak impresivno veliko okupljanje tijekom globalne pandemije što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povijest i nacionalni moral nego za to kako spriječiti širenje covida”, zaključuje Leif-Eric Easley, predvač na Sveučilištu Ewha Womans u Seoulu.
Zadnji put je Sjeverna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.
Projektili ICBM bili su ponovno prikazani na paradi u veljači 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.