fbpx

VREMENSKA PROGNOZA Očekuju se bujice i olujni vjetar

Zbog očekivanih grmljavinskih nevremena i obilnije kiše na zapadu, DHMZ upozorava na moguće bujice, ali i na probleme u prometu zbog jakog juga i bure

Nakon nekoliko ugodnih i suhih jesenskih dana, pred nama je jedan oblačniji i nestabilan dan, jer će se tijekom dana preko naših krajeva premještati ciklona. Istok i jug zemlje do podneva će ostati djelomice sunčani i još suhi. Na sjevernom Jadranu, u gorju i u središnjoj Hrvatskoj će biti kiše i pljuskova, lokalno obilnijih. Jugo će jačati, a u unutrašnjosti će puhati sjeverac, javlja Željka Pogačić za RTL.

Popodne će u središnjim i sjeverozapadnim predjelima biti oblačno uz sve češću kišu koja će krajem dana biti sve intenzivnija pa bi se moglo skupiti više od 30 litara po četvornome metru. Uz umjeren do jak sjeverni vjetar i temperaturu neznatno višu od jutarnje, bit će osjetno hladnije.
U Slavoniju kiša stiže popodne, a najkasnije na krajnji istok. Zato će na zapadu uz oblačno i kišovito vrijeme već biti svježije, dok će na na istoku najviša temepratura doseći 17 ili i18 °C. No, temperatura će prema večeri posvuda biti u daljnjem padu.

Nestabilno uz grmljavinske pljuskove

U Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti popodne nestabilno uz grmljavinske pljuskove. Na zadarskom i kninskom području, a prema večeri i južnije, moguća je obilnija količina kiše, više od 30 litara po četvornome metru. Puhat će jako jugo i bit će malo svježije.

Na sjevernom Jadranu i u gorju i popodne oblačno. Na Kvarneru i otocima, lokalno i u Gorskom kotru te Istri su mogući jači izljevi kiše i nevrijeme pa bi se moglo pasti i više od 60 litara po četvornome metru. Puhat će jako jugo, a pod Velebitom će okrenuti već na buru. Temperatura će popodne biti slična onoj jutarnjoj, navečer u daljenjem padu pa bi u višem gorju moglo biti i malo snijega.

Obilne kiše, bujice, smirivanje od srijede

Promjenjivo oblačno će na kopnu biti i idući tjedan. Kiša će u ponedjeljak i utorak najčešća biti na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. No, posvuda će biti razmjerno svježe uz sjeverac. Nakon nešto mirnije srijede, u četvrtak južina.

U ponedjeljak na jugu Dalmacije računajte na grmljavinske pljuskove i obilniju kišu. No, jaka bura s olujnim udarima rastjerat će oblake pa će utorak biti sunčan. S novom južinom od srijede opet nestabilno, ali i toplije nego tijekom vikenda i prvoga dijela tjedna.

Dakle, osim jesenskog ugođaja, promjena vremena bi mogla donijeti i dosta problema. Zbog očekivanih grmljavinskih nevremena i obilnije kiše na zapadu, DHMZ upozorava na moguće bujice, ali i na probleme u prometu zbog jakog juga i bure, osobito popodne.

Mokri i skliski kolnici

Zbog jakog vjetra jutros je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a mokri su i skliski kolnici od kiše u većem dijelu zemlje.

Jak vjetar puše na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine. Hrvatski autoklub (HAK) vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 na 332+300 km između čvorova Vrpolje i Šibenik u smjeru Zagreba promet teče jednim prometnim trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.
Zbog radova i privremene regulacije prometa moguće su povremene smetnje i zastoji te se vozačima savjetuje poštivanje prometnih propisa i ograničenja u zoni radova. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.