fbpx

ZAMIJENIO UHIĆENOG, PA SAD I NJEMU ISKAĆU AFERE! Novi zastupnik HDZ-a lagao da nije radio s Petekom

“Općina Rugvica poslovala je s tvrtkom Petek, ali ne u zadnje dvije godine”, rekao je novi zastupnik HDZ-a i načelnik općine Rugvica, Mato Čičak, koji je nedavno ušao u sabor kao zamjena HDZ-ovom gradonačelniku Velike Gorice, Draženu Barišiću, kojem je skinut imunitet zbog afere Janaf. No, kako doznaju Index istrage – lagao je.

Naime, pronađen je ugovor Općine Rugvica s Elektrocentrom Petek iz prošle godine, koji je potpisao novi HDZ-ov saborski zastupnik Čičak, te Odluku o odabiru te sporne tvrtke na natječaju Općine s fabriciranim datumom. Po službenom dokumentu Općine, posao vrijedan 9,5 milijuna kuna (uključujući PDV)) dodijeljen je devet mjeseci prije nego što je uopće raspisan natječaj.

Novi zastupnik HDZ-a Čičak odbio je odgovoriti na pitanja Indexa jer mu je, kako se saznaje, odvjetnik savjetovao da je bolje da o tome ne govori u javnosti s obzirom na istragu Uskoka.

Gradonačelnik Velike Gorice i zastupnik HDZ-a Dražen Barišić, osumnjičeni u aferi Janaf, uhićen je nakon što mu je sabor skinuo imunitet na zahtjev Uskoka. Istražitelji Uskoka, naime, tvrde da je Krešo Petek s Barišićem, ali i osumnjičenim SDP-ovim gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem, te donedavnim šefom Janafa Draganom Kovačevićem, namještao javne natječaje za svoju firmu Elektrocentar Petek.

I Čičak na meti USKOK-a

Kako HDZ-ova većina u saboru ne bi došla u pitanje, Barišić je odmah podnio zahtjev za mirovanje mandata, a predsjedništvo HDZ-a je odlučilo da ga zamijeni spomenuti načelnik općine Rugvica Mato Čičak. No dio oporbe odmah je upozorio da bi se i Čičak mogao naći na meti Uskoka jer je Petek poslovao i u općini Rugvica gdje je Čičak načelnik.

Čičak je na te optužbe odgovorio kako Petekova tvrtka već duže vrijeme nije poslovala u njegovoj općini, kao i da Petek nije dobio natječaj niti išta radio u protekle dvije godine.

“Bilo je velikih natječaja u Rugvici, ali ih ta tvrtka nije dobila”, rekao je Čičak. No to nije istina.

Natječaj Energetska usluga – provedba projekta energetske učinkovitosti u općini Rugvica vrijedan osam milijuna kuna (procijenjena vrijednost, ne uključuje PDV) raspisan je 13. rujna 2018. godine, a rok za dostavu ponuda bio je do 24. listopada te godine. Zapisnik o usporedbi ponuda datira iz siječnja 2019. godine, a u ožujku 2019. godine, prije godinu i pol dana, objavljeno je kako je natječaj dobila zajednica ponuditelja ELOS iz Solina te Elektrocentar Petek.

Na natječaj su stigle tri ponude. Odabrana je ona najskuplja ELOS-a i Elektrocentra Petek od 7,6 milijuna kuna odnosno 9,5 milijuna kuna s PDV-om.

Dvije jeftinije ponude, jedna od 7,5 milijuna kuna zajednice ponuditelja iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, i druga od 5,4 milijuna kuna od HEP ESCO-a tvrtke kćeri državnog HEP-a, odbijene su jer “nisu udovoljavale zahtjevima iz tehničkih specifikacija”.