fbpx

ZANIMLJIV POTEZ Nakon američkih izbora Facebook će zabranit političke reklame

Kompanija će obustaviti reklamiranje kako bi smanjila potencijalnu pomutnju vezanu uz rezultate glasanja, dijelom zato jer bi kandidati mogli preuranjeno deklarirati pobjedu

Facebook planira napraviti zanimljiv potez – društvena mreža će nakon završetka aktualnih izbora do daljnjeg zabraniti političke oglase iz SAD-a. ‘Premda su reklame važan način izražavanja stajališta, planiramo zabraniti sve društvene, izborne ili političke reklame u SAD-u nakon što se 3. studenog glasačka mjesta službeno zatvore’ prenosi Verge.

Facebook je novim pravilom počeo reagirati na zabrinutosti vezane uz društvene mreže, odnosno njihov utjecaj na rezultate izbora. Nakon što se glasačka mjesta zatvore, kompanija će staviti informacijski okvir na vrh Facebook i Instagram aplikacija te naglasiti tko je pobijedio prema izvješću većih medijskih kuća poput Reutersa. Okvir već označava objave vezane uz izbore te korisnike podsjeća da podsjete Facebookov centar za informiranje o glasanju. Ako kandidat lažno objavi pobjedu, Facebook će dodati ‘specifičke informacije’ koje će tu izjavu kontradiktirati.

Facebook je, podsjećamo, objavio da će zamrznuti prodaju političkih oglasa prije izbora te je prije nove odluke zabranio reklame u kojima kandidati deklariraju pobjedu. Kompanija je također prije izbora zabranila sadržaje pro-Trumpovskog ‘militariziranog društvenog pokreta’ QAnon.

Naravno, kao što se dalo i naslutiti, potencijalna pobjeda kandidata koji nije Donald Trump mogla bi uzrokovati još kaosa, s obzirom da je trenutni predsjednik odbio mirno prenijeti moć u slučaju da izgubi. Demokratski rival Joe Biden, u međuvremenu, kritizira Facebook zato jer ne provjerava i briše Trumpove lažne objave o glasanju poštom, nazvavši moderacijski proces ‘regresijom’.