fbpx

Zbog korone pale svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi novih poticajnih mjera u američkom gospodarstvu i zabrinutosti ulagača zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu, javlja Index.hr

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 28.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 3.465 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 11.548 bodova.

Još nema dogovora o poticajnim mjerama u SAD-u

Prošloga su tjedna ti indeksi rasli ili padali gotovo isključivo na temelju vijesti o tome napreduju li u Washingtonu pregovori o novim poticajnim mjerama ili ne.

A na kraju tjedna situacija je bila gotovo ista kao na početku – još nije postignut dogovor i ne zna se kolika će biti vrijednost paketa nove pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručuje da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro, možda i prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je na stolu iznos od gotovo 2000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

Pelosi kaže da je dogovor moguć prije izbora i da to ovisi o predsjedniku Donaldu Trumpu, koji bi trebao pritisnuti Senat.

Trump i Mnuchin poručuju, pak, da su razlike u stajalištima između Bijele kuće i demokrata u Kongresu i dalje velike te da bi Pelosi morala popustiti po nekim pitanjima.

Analitičari sigurni da će prije ili kasnije doći do dogovora Trumpa i Pelosi

S obzirom na to da oporavak američkog gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu, analitičari su sigurni da će se političari prije ili kasnije usuglasiti oko novih poticaja. Pitanje je samo kada će se postići dogovor i koliko će iznositi paket poticaja.

“Tržište se već tjednima kreće gotovo isključivo na temelju vijesti o poticajima. Tržište vjeruje da će biti poticaja, no želi znati kada jer proći će određeno vrijeme od dogovora do priljeva novca”, kaže Lindsey Bell, strateginja u tvrtki Ally Invest.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od oko 135 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 84 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

Ulagači na oprezu i zbog nadolazećih izbora

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi i nekim dijelovima SAD-a.

Kako bilježe rekordne brojke po pitanju novozaraženih, mnoge europske zemlje posljednjih dana ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Zbog toga su i na europskim burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1 posto, na 5.860 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2 posto, na 12.645 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 4.909 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,45 posto, na 23.516 bodova.