fbpx

ZNANSTVENICI: COVID-19 se širi brže nego tijekom svog prvog vala na proljeće

COVID-19 se širi brže nego tijekom svog prvog vala na proljeće, rekao je u petak znanstveni savjetnik francuske vlade Arnaud Fontanet u jednom od najozbiljnijih upozorenja o razmjeru zaraze koja se od ponovnog izbijanja širi Europom, javlja Index.hr 

“Virus cirkulira puno brže… Novo širenje pandemije započelo je u kolovozu”, rekao je televiziji BFM TV epidemiolog Fontanet, dodavši da će borba protiv bolesti biti “maraton”.

Govorio je jedan dan nakon što je Francuska zabilježila dnevni rekord od 41.622 zaražena covidom-19, zbog čega je ukupan broj zaraženih narastao na 999.043 slučaja. Francuska će ovaj petak prijeći milijun zaraženih, postavši druga takva europska zemlja nakon Španjolske.

Kao i mnoge druge europske zemlje koje se nose s ponovnim rastom slučajeva od ranog rujna, Francuska je pojačala restriktivne mjere u svrhu obuzdavanja zaraze, najavivši u četvrtak obuhvatniji policijski sat, koji je inicijalno uveden u devet gradova uključujući i Pariz, za više od dvije trećine francuske populacije.

Fontanet je rekao da su francuske vlasti uspjele dovesti virus pod kontrolu do kraja lipnja, dodavši da je nizak broj hospitaliziranih do kraja kolovoza dao lažni osjećaj sigurnosti unatoč tome što su već tada brojke počele rasti.

“A onda se dogodio jedan hladan tjedan u rujnu i svi pokazatelji u cijeloj Europi su porasli. Virus se širi brže po hladnom vremenu jer više vremena provodimo unutra”, rekao je.

Dosegnuvši vrhunac zaraze 14. travnja s 32.292 hospitalizirana, kad je Francuska imala jednu od najstrožih karantena, broj hospitaliziranih pao je 29. kolovoza na najnižu razinu, na 4530. Nakon dnevnog porasta za od više od 700 tijekom posljednja četiri dana, broj hospitaliziranih sada iznosi 14.032, što je brojka koja nije viđena od ranog lipnja.

“Imamo dosta alata da se zaštitimo od virusa, no suočavamo se s teškim periodom”, riječi su premijera Jeana Castexa, koji je predvidio “težak studeni”.

Kao i drugi zdravstveni stručnjaci, Fontanet je rekao da su potrebna dva tjedna restriktivnih mjera kako bi se došlo do nekog učinka.