fbpx

Adventu u Zagrebu bitno drugačiji nego dosadašnjih godina

U 12 SATI počela je konferencija za medije na kojoj se govorilo o Adventu u Zagrebu, javlja Index.hr

“Konferenciju za novinare Advent u Zagrebu – u uvjetima pandemije koronavirusa održat će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Uz gradonačelnika, konferenciji će nazočiti direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar te predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak”, napisano je u najavi.

Na konferenciji su otkriveni neki detalji o Adventu u Zagrebu koji će biti bitno drugačiji nego svih dosadašnjih godina.

Kućica će biti višestruko manje. Zato će, kako je kazao Medak, ugostitelji dobiti dozvolu da svoje terase prošire za nekoliko kvadrata. U tom proširenom dijelu moći će postaviti pleksiglas te prodavati određeni sadržaj vezan uz Advent.

Šostar je rekao da neće biti onako kako je bilo.

“Teško je reći nekome tko popije dva, tri gemišta da drži distancu”, kazao je Šostar na početku. Ove godine izbjegavat će se masovna okupljanja na Adventu.

“Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja Grada i da poštujemo sve mjere”, rekao je predstavnik obrtnika.

Predstavnik ugostitelja Marin Medak je pozdravio odluku gradonačelnika da se ugostitelji na javnim površinama mogu prilagoditi Adventu.

“Tražili smo da možemo funkcionirati”, rekao je Medak.

“Znamo da je nemoguće organizirati Advent kao što je bio prije. To je skupo, rizik je prevelik. Mi ćemo se prilagoditi da ljudi imaju mogućnost da u kafiću koji im je blizu doma mogu konzumirati kuhano vino, dobili smo to da svi građani imaju duh adventa u svom dijelu”, rekao je Medak.

Martina Bienenfeld kazala je da su već nakon ljeta iz Turističke zajednice kazali da će pokušati pripremiti Advent.

“Rekli smo da će 12. mjesec biti lijep. Slogan je u tom smislu: Advent u Zagrebu – osjetite svjetlost”, rekla je Bienfeld.

“Zadržali smo brojne projekte povezane s kulturom, imat ćemo brojna kulturna događanja”, rekla je.

“Imat ćemo 10 različitih festivala, imamo tri nova projekta. Prvi je Svjetlost Zagreba, pozivamo sve Zagrepčane da kako mogu i žele okite svoje prozore”, rekla je.

“Drugi projekt je šetnja kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice”, kazala je.

“Treći projekt je Proširena stvarnost, imat ćemo više od 20 lokacija”, rekla je. Advent počinje 28. 11.

Kako je rekla Bienenfield, brojni će koncerti biti streamani na društvenim mrežama.

“Prilagođavamo se i želimo da Zagreb ostane prepoznat u svijetu kao adventska destinacija”, kazala je.

Riječ je uzeo Milan Bandić.

“Želim se zahvaliti organizatorima”, rekao je Bandić i nabrojao sve organizatore.

“Na rubnim dijelovima grada ćemo osvijetliti kao nikad do sada”, rekao je.

“Recite svakom objektu koji bude želio napraviti na otvorenom ili zatvorenom bilo kakav događaj, dobit će dozvolu. Ovo je vrijeme preživljavanja”, kazao je Bandić.

Medak: Ugostitelji šire terase

Medak je kazao da čekaju odluku Ministarstva turizma i sporta o proširenju terasa.

“To zadire u minimalne tehničke uvjete. Mi ćemo jedan dio terase, pet, šest kvadrata, staviti u pleksiglas. Tu će doći konzument, uzet će neki proizvod – kobasicu, kuhano vino – nešto po čemu je taj objekt poznat. Imat ćete iskustvo da niste u zatvorenom, nego ćete se prošetati i to pojesti”, rekao je Medak.

Obrtnici će na Trgu bana Jelačića organizirati 15-ak kućica i štandova. Tu će biti proizvođači suvenira.

Na Tomislavovom trgu, kako je rečeno, neće biti klizališta.

Koncerti će biti u povijesno-turističkoj zoni.

“Te ćemo lokacije prigodno ukrastiti u božićnom duhu”, rekla je šefica TZ-a.

“Ova godina nam je na 30 posto dolazaka i noćenja. Ako ne bude još strožih mjera, 2020. mislimo završiti na 30 posto dolazaka i noćenja”, rekla je Bienenfeld.

Kućica će biti puno manje.

“Udruženje obrtnika Grada Zagreba je u rujnu raspisalo natječaj, kolege su se javile, osnovano je povjerenstvo i izabrani su izvođači. Sve je bilo otvoreno, to su uglavnom kolege koji su zadnjih godina bili na Adventu.”

Šostar: Imamo brojke koje će svakog normalnog čovjeka itekako zabrinuti

Nakon presice javnosti se obratio samo Šostar.

“Imamo brojke koje će svakog normalnog čovjeka itekako zabrinuti”, kazao je Šostar.

“Kad krenu brzi testovi, bit će više testiranih i pozitivnih”, kazao je Šostar dodavši da je to dobro jer će se otkriti više asimptomatskih koje će se onda moći izolirati.