fbpx

AMERIČKE I AZIJSKE BURZE Nakon pobjede Joe Bidena znatno porasle cijene dionica

Na Aziijskim su burzama danas cijene dionica znatno porasle, kao i cijena nafte, dok je dolar oslabio jer ulagači očekuju nove poticajne mjere u SAD-u nakon pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima, javlja Index.hr 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 1,4 posto, nakon prošlotjednog skoka za 6,2 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2018. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Singapuru porasle između 1,3 i 2,4 posto.

Porasli indeksi i na europskim burzama te Wall Streetu

Na dobitku su, za više od 1 posto, i terminski indeksi na europskim burzama, kao i na Wall Streetu, nakon što je u subotu potvrđeno da je demokratski kandidat Biden pobijedio na izborima za Bijelu kuću.

Analitičari kažu da je takav ishod već uvelike ugrađen u cijene dionica na tržištima prošloga tjedna, kada je američki S&P 500 indeks skočio 7,3 posto, što je bio njegov najveći skok u tjednu predsjedničkih izbora od 1932. godine.

To se zahvaljuje ne samo Bidenovoj pobjedi nego i podjeli vlasti u Kongresu. Čini se, naime, da će republikanci zadržati kontrolu u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu. To znači da će biti teško provesti velike zaokrete u politikama, ali i da bi paket fiskalne podrške gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti manji nego da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

“Podijeljeni Kongres mogao bi značiti da će paket novih fiskalnih poticajnih mjera biti manji nego da su demokrati sasvim preuzeli kontrolu u Kongresu, no očekuju se veći monetarni poticaji, odnosno da će ključne kamatne stope američkog Feda ostati niske dulje vrijeme nego što se mislilo”, kaže Dave Wang, menadžer portfelja u tvrtki Nuvest Capital.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i očekivanjima da će trgovinske napetosti između SAD-a i Kine popustiti kada Trump napusti Bijelu kuću.

Dolar jutros oslabio

Kako se očekuje daljnje popuštanje monetarne politike američke središnje banke Feda, dolar je i dalje pod pritiskom, nakon što je prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta pala 1,9 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dodatno je jutros oslabio, na 92,16 bodova, najnižu razinu od početka rujna, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,23 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 103,35 jena.

No američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,1890 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1870 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 2,6 posto, na 40,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.75 posto, na 38,15 dolara.