fbpx

AMERIČKI IZBORI Trumpov tužitelj najavio istragu o izborima

Američki glavni državni odvjetnik William Barr dopustio je tužiteljima da provedu istragu o navodnim neregularnostima u predsjedničkim izborima, javlja Index.hr

Nakon toga je viši dužnosnik u njegovom uredu Richard Pilger, koji je trebao nadgledati te istrage, dao otkaz.

Bilo koji takav slučaj bi zapravo trebale istraživati pojedine države, ali Barr je rekao da to nije pravilo.

Trump odbija prihvatiti Bidenovu pobjedu

Trump i dalje odbija prihvatiti Bidenovu projiciranu pobjedu te priča da su mu izbori ukradeni i da je zapravo pobijedio on. Njegov stožer podnio je tužbu i u Pennsylvaniji kako bi spriječio da Bidenova pobjeda u toj državi bude potvrđena. Bidenova je pobjeda, podsjetimo, proglašena u subotu kada je s glasovima iz Pennsylvanije dosegao 290 glasova elektora.

Trumpova glasnogovornica je obećala kako će uslijediti pravne bitke te kako je proglašavanje Bidenove pobjede samo početak. “Izbori nisu gotovi. Daleko smo od toga”, rekla je Kayleigh McEnany. Njegov stožer i republikanci podignuli su niz tužbi o navodnim nepravilnostima, koje su suci u Georgii i Michiganu već odbacili.

Dužnosnici izbornih povjerenstava diljem zemlje tvrde da nema dokaza o značajnim nepravilnostima i prevari, a pravni stručnjaci ocjenjuju da Trumpovi potezi nemaju previše šansi za uspjeh.

Što kaže Barr?

Glavni državni odvjetnik Barr, kojeg je imenovao Donald Trump, je pak napisao da istrage trebaju provesti federalni tužitelji. “Ako ima jasnih i kredibilnih optužbi o iregularnostima, ako je to istina, to bi moglo utjecati na ishod izbora”, rekao je.

Barr je rekao i kako bi tužitelji trebali gledati samo potkrijepljene navode o neregularnostima te da špekulativne ili nategnute tvrdnje treba ignorirati.

Priznao je da je primarna odgovornost na pojedinim državama, ali je rekao i kako njegov ured ima obavezu da osigura da se izbori provedu na način da Amerikanci mogu biti sigurni u izborni proces i svoju vladu.

Odjel bi inače provodio samo preliminarne istrage i to nakon što se izbori zaključe, a rezultati certificiraju. Ali Barr je rekao da bi to moglo dovesti do situacija u kojima pogreške više ne bi mogle biti ispravljene.

Barr je pismo tužiteljima uputio nekoliko sati nakon sastanka s vođom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom, koji je u ponedjeljak rekao da Trump ima pravo istražiti tvrdnje o “nepravilnostima” na prošlotjednim izborima.

Pilger dao ostavku nakon dopisa

Kao dužnosnik koji je sve trebao nadgledati Pilger je rekao kako daje ostavku nakon Barrovog dopisa. “Kad sam se upoznao s novom politikom i njezinim posljedicama…moram dati ostavku na svoju poziciju”, rekao je u mailu kolegama.

Na saveznom sudu u Pennsylvaniji u ponedjeljak je podnesena tužba u kojoj Trumpov stožer tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren “protuzakoniti dvostruki izborni sustav” po kojemu je glasanje na biralištu podložno većim provjerama od glasanja putem pošte. Državni odvjetnik te države je rekao kako ta tužba nema merituma.

O tužbi će odlučivati sudac Matthew Brann, kojega je imenovao bivši predsjednik Barack Obama.

No tužitelji u republikanskim državama su pokušali stati iza predsjednika i njegovih tvrdnji. Tako su u 10 država podnijeli dopise Vrhovnom sudu u kojem podupiru Trumpovu tužbu u Pennsylvaniji.

Tužbe razmatra i Bidenov tim

Tranzicijski tim novoizabranog predsjednika Joea Bidena razmatra pravni postupak zbog odgađanja savezne agencije da prizna pobjedu demokratskog kandidata na prošlotjednim izborima nad predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je u ponedjeljak dužnosnik Bidenovog tima.

Uprava za opće poslove (GSA) uobičajeno priznaje predsjedničkog kandidata kada postane jasno tko je pobijedio na izborima, kako bi počeo prijenos vlasti. To se za sada još nije dogodilo usprkos tome što su američki mediji u subotu proglasili Bidena pobjednikom, nakon što je osigurao dovoljan broj elektorskih glasova i time i predsjedničku funkciju.

“Pravni postupak je zasigurno jedna od mogućnosti, ali postoje i druge opcije koje razmatramo”, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, ne navodeći o kojim se drugim opcijama radi.

Zbog odgađanja GSA da proglasi pobjednika izbora, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicima obavještajnih agencija i ministarstava. Zakon ne govori izričito kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista i da se odgoda ne može opravdati, bez obzira na to što Trump odbija priznati poraz.

Direktorica GSA-a Emily Murphy, koju je Trump na tu dužnost postavio 2017. godine, još uvijek nije utvrdila “jasnog pobjednika”, kazala je njezina glasnogovornica. Izvor blizak Murphy tvrdi da se radi o temeljitoj profesionalki koja će si uzeti vremena da donose pažljivo promišljenu odluku.

Koji su sljedeći koraci?

Kada se radi o sljedećim koracima, važna su još četiri datuma.

Prvi je 8. prosinca, kada bi svi rezultati trebali biti konačni, a uprava za opće poslove bi trebala certificirali pobjednika.

Potom slijedi 14. prosinca, kada bi elektori i službeno trebali predati svoje glasove. 6. siječnja bi se trebala održati sjednica u Senatu na kojoj bi zastupnici trebali prebrojati elektorske glasove.

20. siječnja bi novi predsjednik trebao prisegnuti.