fbpx

CAPAKOVA ZAMJENICA Ne možemo si priuštiti zatvaranje

“Zatvaranje škola dok su otvorena druga mjesta nije rješenje. Zemlje koje su krenule na nastavu na daljinu su to napravile nakon što su uvele lockdown. Njemačka je, primjerice, ostavila otvorene škole”, rekla je za N1 zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Na lokalnim zajednicama su opcije o početku nastave.

“U uputama piše da treba organizirati škole tako da ne dolaze svi učenici istovremeno. Ako škola radi u dvije smjene, ako se pomakne prva, druga završava prekasno.”

O mogućnosti da učenici ove godine krenu ranije na zimske praznike je rekla:

“To će ministar Fuchs odlučiti. Treba razmišljati o tome, ali važno je zadržati učenike u učionicama što duže. Ima različitih modela. Najvažnije je da dio u učionicama održimo što duže jer je to za njih najbolje.”

Kaže da se javljaju roditelji s različitim stavovima, neki misle da je bolje ići u školu bez maske, dok se drugi žale da se maske ne nose dovoljno.

“Najveći dio roditelja ipak samo želi da djeca idu u školu”, naglasila je.

O mogućim novim mjerama rekla je: “Kad gledamo ograničenja pojedinih županija, neovisno o nacionalnoj razini, radi se o smanjenju broja ljudi na javnim okupljanjima ili u nekom javnom prostoru, o pojačanom primjenjivanju mjera koje su na snazi, mjere se odnose na domove za starije i nemoćne. To su mjere na županijskim razinama pa se to može očekivati i na nacionalnoj.”

Ivana Pavić Šimetin kaže da su epidemiolozi za što više zatvaranja, ali ne može se gledati samo jedna strana.

“S epidemiološke strane bi bilo najefikasnije imati što više zatvaranja jer bi to smanjilo broj zaraženih, ali je pitanje da li si to kao društvo možemo i želimo priuštiti. Što se tiče škola, to nije nešto što možemo reći da je najbolje za djecu”, rekla je.