fbpx

Danas stiže jaka promjena vremena, izdano crveno upozorenje

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje sjevernog i srednjeg Jadrana te unutrašnjosti Dalmacije

Na području Velebitskog kanala izdan je crveni meteoalarm gdje se očekuje vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava Meteoalarm.

Na području gospićke regije očekuje se ponegdje jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima s najjačim udarima vjetra do 65 km/h te mjestimice obilnija kiša s količinama oborina od 30 do 90 mm.

“Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom, a mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozorava Meteoalarm.

Na području riječke regije očekuje se mjestimice jako jugo, a navečer jaka, podno Velebita i olujna bura s najjačim udarima vjetra od 75 do 130 km/h te mjestimice obilna kiša s količinom oborina do 90 mm.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, a moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozorava Meteoalarm.

Jaka bura, obilna kiša

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jako jugo, poslijepodne jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

“Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava Meteoalarm.

Na području sjeverne Dalmacije očekuje se mjestimice jako jugo, noću jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 di 100 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava Meteoalarm.

Prognoza danas

U unutrašnjosti ćemo malo sunca imati prijepodne, no dan će u nekim kopnenim područjima ipak početi maglom. Ona će biti najgušća u Prigorju i istočnoj Slavoniji, a raskinut će se do oko 9 sati ujutro. Sunčani sati do sredine dana bit će dovoljni da napokon malo zagrije i da dnevni maksimumi na kopnu prijeđu preko 10 Celzija, u Slavoniji moguće i do 15. Ubrzo međutim slijedi naoblačenje i kiša koja će već u rano popodne padati u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a u rano popodne i u Slavoniji, prognozirala je za Index Dunja Mazzocco Drvar.

Bit će sve jača u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije, sjevernije uglavnom samo lokalno očekuju se snažni pljuskovi s kojima može biti izljeva manjih vodotokova i poplavljivanja prometnica i polja. Do kraja dana skupit će se u nizinskim područjima oko 20, u Karlovačkoj županiji do 40, u gorju i do 65 litara kiše po četvornom metru.

Na Jadranu od jutra kiša, obilniji pljuskovi očekuju se duž obale Istre i Primorja sredinom dana, a u Dalmaciji poslijepodne pri čemu će ondje biti i praćeni grmljavinom. Najviše će se natopiti riječko primorje gdje će se skupiti 75 do 100 litara kišnice po četvornom metru, a slične količine moguće su lokalno i u srednjoj i južnoj Dalmaciji. I to su uvjeti u kojima su moguće bujične poplave.

U većem dijelu dana puhat će umjereno jako jugo, na mahove olujno. U rano popodne na sjevernom Jadranu zapuhat će naglo jaka bura, pod Velebitom će udari u noći na utorak dosegnuti brzinu od oko 120 kilometara na sat. Bura će se već do utorka ujutro proširiti i na Dalmaciju i tamo zamijeniti umjereno jaki prolazni levant. Bura će u utorak zatvoriti za nju uobičajene prometne pravce, dijelove magistrale, mostove i dionice autoceste A1, neće ploviti katamarani i brodovi, pa ni neki trajekti.

Inače, u utorak je i spomendan svete Elizabete. Među narodnim vremenskim poslovicama, u kojima se u ovom dijelu u godine sve vrti oko snijega, najpoznatija je zvučna i lako pamtljiva ”Sveta Kata, snijeg na vrata”, no smatralo se da bi i prije Kate snijeg mogla donijeti ova prije spomenuta dama. ”Elizabeta”, kažu, ”na bijelom konju dođe”. Već odavno nam je jasno da ni bijeli konji nisu što su nekad bili, pa će se Elizabeta, ako uopće naumi ostvariti svoj meteorološki zadatak, morati zadovoljiti u najboljem slučaju – zelenkom. Tako će na prijelazu s ponedjeljka na utorak prolazno biti susnježice, ali samo na vrhovima Dinarida i bez zadržavanja na zemlji.

Nakon kiše dolazi sunce

Ovaj poremećaj čekamo nestrpljivo, ali ne zbog kiše, nego zbog činjenice da će se atmosfera nad nama napokon iščistiti i da ćemo napokon imati nekoliko sunčanih dana. Ili, barem dva, ali vrijedna. Nakon razvedravanja koje će se dogoditi tijekom utorka, srijeda će biti većinom sunčana uz slabljenje sjeverca i bure. Jutro hladno, u unutrašnjosti od 2 do 7, na moru oko 10. Dan ugodan, na kopnu će dnevne temperature biti između 11 i 15, a na moru od 14 do 17 stupnjeva.

U četvrtak promjena

U četvrtak slično vrijeme kao u tjednu koji je za nama. U nizinskom dijelu zemlje bit će tmurno uz povremenu rosulju ili slabu kišu. Temperatura bez značajnog dnevnog hoda, kretat će se od jutarnjih 3 ili 4 do popodnevnih 7 ili 8 stupnjeva. U gorju sunčanije, ujutro s mrazom, a danju oko 10 Celzija. I na moru većinom sunčano i suho, jutarnja temperatura ispod 10, a dnevna i dalje između 15 i 17 stupnjeva.

Od petka promjenjivije, izgledno je u subotu novo zahladnjenje, sjeverac i bura, a opet bi ponegdje moglo povući i na malo mokrog snijega. To se taman poklapa sa spomendanom još jedne snježne dame, Gospe od Zdravlja. No ta je pak u posljednje vrijeme previše zauzeta drugim ozbiljnijim zadacima, teško da će se sjetiti svoje meteorološke uloge.