fbpx

DT je Njemačkoj platio 17 milijuna eura kako bi mogao uvesti 5G. HT Hrvatskoj nije platio ništa

“Deutsche telekom (DT) je Njemačkoj državi morao platiti 17,5 milijuna eura kako bi mogao uvesti 5G tehnologiju. Nasuprot toga, Hrvatski telekom, u njemačkom vlasništvu, Hrvatskoj nije platio ništa”, istaknuo ju saborski zastupnik Miro Bulj.

Zanimljivo je kako vlada Andreja Plenkovića ne samo da nije tražila da telekomi plate naknadu za uvođenje nove tehnologije već im je u svibnju kao poticaj za uvođenje 5G-a smanjio naknadu za korištenje radiofrekvencije i to za 50%. Unatoč tome, računi građana ostali su isti.

No, time je u državnom proračunu nastala rupa, koju će popuniti ti isti građani.

Predsjednik Vijeća HAKOMA-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) Tonko Obuljen iznio je da smanjenjem te naknade primjerice oni koji su do sada za frekvencijsko područje 800/900 MHz plaćali 800 tisuća kuna godišnje, sada će plaćati 400 tisuća kuna po MHz.

“Hrvatska je najbolje tržište za telekome, Ovdje zarađuju najviše, zaključio je Bulj.

Iz HT-a su poručili da je i u Hrvatskoj, kao i globalno, kriza uzrokovana covidom19 usporila sve razvojne aktivnosti, što utječe i na 5G, pa su smanjili intenzitet testiranja, a s planiranim će aktivnostima nastaviti čim se za to stvore uvjeti.

A1 Hrvatska će, kako najavljuju, do kraja ove godine realizirati planirano u pripremama za uvođenja 5G tehnologije u Osijeku, smatrajući i da tehnološki razvoj nema alternative te da unapređenja mreže i dalje razvijanje potrebnog kapaciteta nije moguće bez mobilne 5G mreže, čemu će, vjeruju, pridonijeti i Vladine mjere.

Tele2 Hrvatska također planira ispuniti dogovore za ovu godinu za Osijek kao prvom 5G gradu, dodajući da su testiranje 5G mreže proveli i u Zagrebu te da su uz podignutu razinu kompetencija tehničkog tima spremni za implementaciju 5G tehnologije kada za to budu ostvareni preduvjeti, a to je prije svega dodjela spektra na troškovno učinkovit način.