fbpx

FARMACEUTSKA KOMPANIJA PFIZER testiranja našeg cjepiva protiv koronavirusa pokazala 90-postotnu učinkovitost

Njemački ekonomisti očekuju da bi izgledi za skorašnje puštanje cjepiva protiv koronavirusa na tržište mogli naglo oživjeti njemački gospodarski rast.

“Jedno učinkovito cjepivo bez pretjeranih popratnih pojava bi moglo promijeniti sve”, rekao je u utorak direktor Instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW) iz Kiela Gabriel Felbermayr, a prenose njemački mediji.

Stručnjaci računaju da bi cijepljenje moglo pokrenuti gospodarski rast

Stručnjaci IfW-a računaju s tim da bi, ako se s cijepljenjem započne početkom sljedeće godine, gospodarski rast mogao doseći razinu od pet posto.

“Ova procjena je sve realnija. Preduvjet je da cjepivo zaista bude dostupno stotinama milijuna diljem svijeta”, rekao je Felbermayr. On je ustvrdio da bi čak i početna faza cijepljenja rizičnih skupina mogla potaknuti njemačko gospodarstvo.

“Kada se isprva uspješno zaštite rizične skupine, moguće je ponovno otvoriti mnoga područja društvene potrošnje poput ugostiteljstva, kulturnih ustanova ili hotela. Kada 50 do 60 posto građana Njemačke primi zaštitu, moguć je potpuni povratak na gospodarstvo prije pandemije”, zaključio je ekonomist Felbermayr.

Njemačka kompanija Biontech, koja surađuje s farmaceutskom kompanijom Pfizer, jučer je objavila kako su testiranja njihovog cjepiva protiv koronavirusa pokazala 90-postotnu učinkovitost. Ove kompanije još tijekom ove godine žele diljem svijeta proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, a sljedeće 1,3 milijarde.