fbpx

KOLAKUŠIĆ: “HDZ je glavna ugroza za ekonomsku održivost, pravnu državu i demografski opstanak Hrvatske”

Nakon četiri godine vlasti Andreja Plankovića Hrvatska je pretvorena u potpuno kontroliranu, stranačku državu u kojoj 97% građana smatra da je korupcija glavni pokretač svih procesa. HDZ je danas ponovo glavna ugroza za ekonomsku održivost, pravnu državu i demografski opstanak Hrvatske, smatra europarlamentarac Mislav Kolakušić.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“U Republici Hrvatskoj su, nažalost, nastupili identični procesi kakvi vladaju u nedemokratskim režimima poput Bjelorusije i Srbije. Sudjelovanje građana na izborima spustilo se ispod 50%, a Andrej Plenković je premijer voljom samo 17% građana s pravom glasa.

Andrej Plenković danas kontrolira sve tri grane vlasti. I izvršnu, i zakonodavnu i sudsku, tj. ima apsolutnu moć u Hrvatskoj. U 4 godine mandata, svojim je političkim utjecajem koji ima elemente političke korupcije na sve ključne pozicije u svim granama vlasti imenovao ljude od svog povjerenja, ima potpunu vlast nad njima i kontrolira zakodavnu vlast, Hrvatski sabor.

Plenkovićevi egzekutori

Imenovao je, odnosno odobrio imenovanje HDZ-ovog čovjeka Đure Sesse na mjesto predsjednika Vrhovnog suda preko kojeg kontrolira sudbenu vlast u Republici Hrvatskoj. Preko istoga čovjeka kontrolira i izborne postupke s obzirom da je Sessa i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Nadalje, predsjednik Vlade Andrej Plenković ove je godine osobno postavio i čelnicu Državnog odvjetništva, navažnijeg tijela progona u Republici Hrvatskoj, Zlatu Hrvoj Šipek. Andrej Plenković je bio na čelu povjerenstva koje je predložilo gospođu Hrvoj Šipek za sadašnju Glavnu državnu odvjetnicu iako ona nema nikakvih zapaženih referenci za tu poziciju te nema nikakve sumnje da je ona njegov osobni izbor.

Sinonim za korupciju

Dakle, Andrej Plenković kao predsjednik hrvatske vlade osobno je izabrao i u parlamentu osigurao imenovanje čelnika pravosudne vlasti, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske. S obzirom da zakonodavnu vlast kontrolira posredstvom stranke kojoj je na čelu, HDZ-a, nedvojbeno je da Andrej Plenković kontrolira u potpunosti sve tri grane vlasti, i izvršnu i zakonodavnu i pravosudnu. Inače, stranka kojoj je na čelu, HDZ, članica EPP-a, sinonim je za korupciju u Republici Hrvatskoj, a njen bivši čelnik i Plenkovićev mentor, Ivo Sanader, već godinama je u zatvoru zbog teških kaznenih djela korupcije.

Europska komisija u svojim izvještajima o Republici Hrvatskoj redovito iznosi podatke koji potvrđuju tezu da je politički sustav u Republici Hrvatskoj izrazito korumpiran, a vladavina prava nepostojeća. Unatoč tome, nema jasnih osuda režima trenutne vlade koja s namjerom onemogućava svojim građanima jednake standarde demokracije i zaštite prava kakvi postoje u drugim, demokratskim državama EU. Europska komisija navodi da čak 76 % građana Republike Hrvatske neovisnost pravosuđa percipira kao lošu i jako lošu. Ukupno 97 % Hrvata smatra da je korupcija raširena u njihovoj zemlji, a kad je riječ o poduzećima, njih 91 % korupciju smatra raširenom. Uz to, 72 % građana smatra da ne postoji dovoljno uspješnih slučajeva kaznenog progona da bi se ljude odvratilo od korupcije, a čak 84% poduzeća smatra da osobe i poduzeća uhvaćeni zbog davanja mita visokom dužnosniku nisu odgovarajuće kažnjeni. Čak 80 % ispitanika ankete Eurobarometra smatra da se predmeti povezani s korupcijom na visokoj razini ne rješavaju u dovoljnoj mjeri, a 74 % smatra da su nastojanja Vlade u borbi protiv korupcije neučinkovita.

Republika Hrvatska, u okrilju Europske unije i unatoč svim postojećim mehanizmima Europske unije, Europske komisije i Europskog parlamenta klizi u prikriveni totalitarizam u kojem jedan čovjek i jedna stranka kontroliraju čitavo društvo, od izbora, preko zapošljavanja, javnih natječaja, javnih nabava, pravosudnih odluka, medija. Oporba u Republici Hrvatskoj nema mehanizme kojima se može oduprijeti ovakvom puzajućem totalitarizmu te je Hrvatska osuđena na dugogodišnje nazadovanje s perspektivom daljenjeg rapidnog gubitka stanovništva koje uslijed posvemašnje korupcije napušta zemlju u korist drugih država članica Europske unije, zaključuje Kolakušić.