fbpx

LOPOVI NOVCEM GRAĐANA FINANCIRAJU SVOJE PROJEKTE I ZARAĐUJU MILIJUNE

Tvrtka za stambenu pričuvu Zadar Stan d.o.o. građanima je dobro poznata. Radi se o jednoj od najvećih takvih tvrtki na području Zadarske županije. Kroz godine ta tvrtka je akumulirala ogroman kapital koji vlasnici stanova, danas uglavnom umirovljenici, plaćaju već desetljećima kao zakonsku obvezu pričuve u slučaju da se na njihovim zgradama pojavi potreba za nekim popravkom i slično.

Kalmeta je iz Šibenika doveo Joška Šupu koji je upisan kao vlasnik i direktor tvrtke Zadar Stan d.o.o. Osim tvrtki Zadar Stan d.o.o.i Biro stan upravljanje d.o.o., Joško Šupe je bio i u nadzornom odboru tvrtke Gortan-Zadar d.o.o., Gortan-građenje d.o.o. te u dioničkom društvu PUT d.d. Sve tri tvrtke završile su u stečaju, a pravnim i imovinskim zavrzlamama imovina tih tvrtki završila je misteriozno u rukama Kalmetinih partnera – građevinskih poduzetnika.

Sve tvrtke u kojima je Joško Šupe bio involviran

Zgrade u vlasništvu stanara se raspadaju, a oni s njihovim novcem grade sebi nove
Realnost je da se zgrade stanara obveznika pričuve raspadaju, a većina njihovih predstavnika stanara prima naknadu (čitaj: mito) kako bi varali vlastite stanare te ih uvjeravali da je nešto nemoguće popraviti, da je preskupo, da nema dovoljno novca ili da treba vremena da se nešto popravi dok je istina sasvim drugačija. Novac se koristi za investicije u u gradnju novih zgrada, a vlasnici tih građevinskih tvrtki su odreda Kalmetini prijatelji i partneri.

Dok se umirovljenicima šalju ovhe za neplaćenu stambenu pričuvu, isti taj novac ulaže se u gradnju novih stambenih zgrada. Prema iskazima svjedoka, suvlasnik svih tih projekata je najveći zadarski lopov Božidar Kalmeta. Naime, upravo njemu ide pola od profita svake gradnje koju on odobrava i nadzire u gradu Zadru.

Zadarska građevinska mafija
Božidar Kalmeta je organizirao kompletnu mrežu, svojevrsnu zadarsku građevinsku mafiju. Od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Gradu Zadru koje sluša njegove političke naredbe do poslušnih arhitekata i građevinskih tvrtki pod direktnom kontrolom Kalmete. Sve je to financirano novcem građana koji misle da uplaćuju novac za svoju stambenu pričuvu. Građani nisu ni svjesni činjenice da svojim uplatama financiraju upravo one koji im ovakvim kriminalnim poslovanjem tjeraju djecu na odlazak i rad u inozemstvo. S druge strane djeca lopova bez ikakvog realnog radnog iskustva već posjeduju i po nekoliko luksuznih stanova koje su platili upravo opljačkani građani.

Policija i pravosudne institucije asistiraju u Kalmetinom lopovluku
Što policija radi? Vrh policije sudjeluje u svemu tome te “čisti” put Kalmetinim projektima. Načelnik policije redovito se nalazi sa Kalmetom na janjetini u Tamarisa gdje mu Kalmeta daje upute za naredni tjedan. Kalmeta je putem svoje političke pozicije koju drži desetljećima privatizita i institucije pravosuđa i policije držeći u šaci ključne ljude na pozicijama. Recept je zapravo vrlo jednostavan, uhvati čelnu osobu institucije u unekom kriminalu te ga ucjenjuj: ili suradnja ili prijava!

Prema informacijama i iskazima svjedoka (podaci poznati redakciji), tvrtka Zadar Stan sredstva pričuve građana koristi upravo za financiranje projekata Kalmetinih poslovnih partnera, poznatih zadarskih građevinskih tvrtki koji sa tuđim novcem beskamatno financiraju gradnju predimenzioniranih stambenih objekata čije građevinske dozvole se potpisuju na osobni nalog našeg najvećeg lopova Božidara Kalmete.

Kalmeta daje političku potporu takvim projektima, izrađuju se i odobravaju detaljni urbanistički planovi po kojima se postiže raznim tehničkim i pravnim cakama postiže maksimalna izgradivost odnosno maksimalan profit, a javni interes građana se uopće ne uvažava. Naime, upravo ti isti građani financiraju gradnju tih mega objekata, a da toga nisu ni svjesni. Upravo se novac građana uplaćen u pričuvu posuđuje se zadarskim građevinskim tvrtkama beskamatno ili po minimalnoj zakonskoj kamati ili kao svojevrsna financijska garancija, kako bi isti mogli realizirati projekt. Kalmeta osigurava maksimalnu izgradivost na određenom zemljištu, a zatim se stanovi prodaju i novac se dijeli. Kalmeti ide pola zarade.

Jedan od takav primjer je novi projekt tvrtke Lignum, takozvana “Mamutica” na Belafuži za koju ne postoji ni potrebna infrastruktura. Upravo taj projekt je jedan od najboljih primjera, a cilj je samo maksimalni profit Kalmetine grupacije s kojim se Kalmeta održava na vlasti.

Kalmetina struktura poslušnika u poglavarstvu Grada Zadra “brine se” dodatno o tome da nijedna druga tvrtka koja bi mogla ugroziti njihovo poslovanje, ne stvara konkurenciju ili bilo kakav drugi problem koji bi ugrozio Kelmetine operacije zgrtanja milijuna eura.

Takvim konkurentskim tvrtkama koje se ne žele prikloniti Kalmetinoj struji, namještaju se procesi, istrage, koriste se institucije policije i sudstva kako bi ih se prisluškivalo te kako bi im se u startu srušio svaki pokušaj da pokrenu investiciju te stvore konkurenciju Kalmetinoj lopovskoj mašini koja uništava ovaj grad. U tome svemu sudjeluje vrh zadarske policije.

Kalmeta više nije “Mister 15%”. Kalmeta sada želi pola zarade od svega što se investira u gradu Zadru! Njegovi apetiti nezaustavljivo rastu!

Tvrtka Zadar Stan osim navedenog upravlja i nekretninama koje je gradila Jurjevićeva tvrtka Lignum, zgradama koje su gradile tvrtke u vlasništvu Zdenka Zrilića te neizostavni kompleks stanova TIZ koje je gradila opljačkana tvrtka Gortan u čijem je nadzornom odboru do njene propasti bio Joško Šupe, aktualni vlasnik i direktor tvrtke Zadar Stan. Sve su to ljudi blisko povezani sa Božidarom Kalmetom bez čijeg političkog blagoslova ne bi sagradili ni garažu.

Znakovito, tvrtka Zadar Stan d.o.o. upravlja i zgradom u kojoj živi i Božidar Kalmeta osobno!

Nije na odmet ni spomenuti da su sva zemljišta koja nisu ovršili banka i Porezna uprava pripala upravo Kalmetinom prijatelju i poslovnom partneru Ivanu Jurjeviću, vlasniku tvrtki Lignum d.o.o. i Vodoinstalacija d.o.o..