fbpx

Na valutnim tržištima vrijednost dolara porasla

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92.69 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92.65 bodova, javlja Index.hr

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104.95 na 105.15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1.1825 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1835 dolara.

Cijene nafte, pak, i dalje rastu jer se očekuje jačanje potražnje u postpandemijskom svijetu pa se kreću blizu najviših razina u dva mjeseca.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0.8 posto, na 43.95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.85 posto, na 41.70 dolara.

Porasle cijene dionica na azijskim burzama zbog vijesti o cjepivu

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle jer su nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19 zabrinutosti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u SAD-u i Europi u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.4 posto pa je dosegnuo novu najvišu razinu od siječnja 2018.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1.4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0.1 i 0.5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Analitičari kažu da se trgovanje ponajviše svodi na premještanje ulagača iz sektora koji su najviše rasli za vrijeme koronakrize u sektore koji su bili najviše pogođeni, a ubuduće se očekuje njihov oporavak.

Takvo trgovanje traje od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto.

Tako je, primjerice, jutros nastavljen blagi rast cijena dionica u bankarskom, energetskom i turističkom sektoru, dok je tehnološki sektor pod pritiskom.

“Rotacija je evidentna na tržištima dionica. Velike tehnološke kompanije, koje su imale koristi od promjene ponašanja za vrijeme pandemije, sada više nisu miljenice ulagača, a to postaju dionice manjih kompanija i onih koje su bile najviše pogođene restriktivnim mjerama socijalne distance”, pišu analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zbog toga su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u Europi gdje je broj umrlih premašio 300.000, i SAD-u, gdje je dnevno više od 100.000 novozaraženih, u drugom planu.