fbpx

Najavljuju se masovna testiranja

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminule su 33 osobe, objavljeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dr. Bubaš je rekla kako možemo govoriti o usporenom rastu.

“U odnosu na prošli ponedjeljak imamo manje slučajeva. Možemo govoriti o usporenom rastu. U brojnim županijama zabilježen je manji broj slučajeva. No ipak je riječ o ponedjeljku, vikendom se manje testira. U razgovorima smo sa županijama koje imaju visoke brojke da bismo radili brze antigenske testove”, rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.

O masovnim testiranjima

Na pitanje novinara o najavljenim masovnim testiranjima u Zagrebu načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović rekao je da su u kontaktu s kolegama iz gradskog Stožera.

“U ovom trenutku nije donesena konkretna odluka, oni je trebaju iskomunicirati na današnjem sastanku gradskog stožera. Kako mi vidimo ta testiranja – to je nešto što može doprinijeti brzoj trijaži zaraženih i zaraznih osoba. Kad govorimo o simptomatskim slučajevima, to može pomoći. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb pa ćemo razgovarati konkretnije”, objasnio je ministar Božinović.

Komentirao je i antigenske testove.

“Ovo kako je zamislio Zagreb, to je usmjereno na slučajeve koji su simptomatski. To je najveća vrijednost brzih testova. Što se tiče ostalih, nismo sigurni da je to neki veliki doprinos”, dodao je.

Bubaš: Razmišljamo o brzom testiranju u nekim županijama

Dr. Bubaš je rekla kako se razmišlja da bi se u nekim županijama u kojima je visoka incidencija na zarazu provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni. To ne bi sličilo načinu na koji je to provela Slovačka, rekla je.

“Nisu to masovna testiranja, nego ciljana testiranja”, istaknula je.

Beroš je potvrdio da će brzi antigenski testovi biti besplatni. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić je rekla kako Europa želi napraviti brzu analizu.

“Nakon toga ćemo, kad se sva iskustva analiziraju, ECDC će dati svoje smjernice koje će europske zemlje uzeti u obzir. Nije isto koga testirate antigenskim testovima. Treba se fokusirati na one koji su bolesni i na one koji imaju indikacije”, dodala je Markotić.