fbpx

PETI KRUG POREZNE REFORME Manje stope za 93 posto poduzetnika

Na današnjoj sjednici Vlada raspravlja o petom krugu reforme, u kojem se, među ostalim, uvodi PDV za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura) iz trećih zemalja, javlja net.hr 

Na početku sjednice premijer se osvrnuo na protekli aktualac i izvješće Saboru.

„Brojevi nastavljaju rasti, ali rast u Hrvatskoj se usporava“, istaknuo je premijer govoreći o epidemiji, i izrazio sućut svima umrlima od covida, dodajući i kako je uvjeren da ćemo zahvaljujući trudu medicinskih djelatnika prebroditi epidemiju.

“Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta, brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti eventualno kasnije hospitalizirani. Zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se broj umrlih, izražavamo sućut svim obiteljima koje su izgubile najmilije. Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske, siguran sam da će svi zdravstveni djelatnici i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima, a mi ćemo kao Vlada osigurati preduvjete da u organizacijskom smislu borba protiv covida-19 bude na dobrobit naših sugrađana”, rekao je Plenković.

Gotovo 2000 medicinskih djelatnika ‘van stroja’

Govoreći o brojkama zaraženih i preminulih, ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo i kako je 930 zdravstvenih djelatnika trenutno pozitivno na koronu dok je 965 u samoizolaciji. Dodao je i kako je ministarstvo poslalo upute bolnicama da smanje hladni pogon i rad s pacijenta, uz iznimku hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika. “Izdali smo uputu bolnicama o potrebi reduciranja hladnog pogona s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, osobiti onkoloških pacijenata” rekao je dodavši kako zdravstvene ustanove trebaju voditi evidenciju zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronu te koji mogu sudjelovati u radu.

Ističe kako je KB Dubrava postala isključivo Covid bolnica, a ministarstvo je i Opću županijsku bolnicu Našice te Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Zagrebu odredilo kao zdravstvene ustanove za privremeno zbrinjavanje Covid pacijenata.

“Kontinuirano se provode aktivnosti za distribuciju respiratora za KB Dubrava i OB Varaždin. Do 1. studenog u KB Dubrava ukupno je raspoređeno 111 zdravstveni djelatnik”, rekao je dodavši kako je uključeno i 157 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiolozima.
Otvoreno je i 16 pozivnih centara za zvanje i praćenje kontakata, dodao je Beroš.
“Glavni cilj nam je osnažiti centralizirani sustav liječenja Covid-19 pacijenata, čime želimo spriječiti koliko je to moguće ulazak virusa u druge bolnice kako bismo pružali skrb i drugim bolesnicima. Zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom, no imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i uspijevamo ispunjavati zadaće. Veliku pomoć dobivamo od svih građana koji svojim odgovornim ponašanjem mogu itekako utjecati na daljnji tijek širenja zaraze “, rekao je istaknuvši kako prema istraživanju javnog mnijenja većina građana nije za strože mjere.
“Pripremili smo kapacitete za sve scenarije, raspoređujemo resurse prema potrebama i zahvalni smo svima koji surađuju u ovim izazovnim vremenima “, rekao je.

Božinović poziva građane na oprez tijekom vikenda

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, podsjetio je kako je produžena odluka o posebnom režimu prelaska granice do 19. studenog te da su donesene odluke za Brodsko-posavsku, Zadarsku, Karlovačku, Varaždinsku županiju i Grad Zagreb.
Inspektori su izvršili nadzor nad ukupno 23.221 ugostiteljskih objekata i javnim okupljanjima te izdali 1137 upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga ukupnog iznosa od 630.000 kuna zbog prekoračenja vremena od 24 sata, neisticanja obavijesti i pridržavanju mjera te nepridržavanja distance i nenošenja maski.

“Zadnjih tjedan dana izdano je milijun i 122 tisuće artikala zaštitne opreme ili cca 50 tona, od toga je 26 tona dostavljeno u Arenu”, rekao je Božinović, koji je upozorio građane na oprez jer se pokazalo da se vikendom zaraza širi zbog opupštenijeg ponašanja.

Peti krug porezne reforme

“Najava petog kruga porezne reforme nastavak je naše politike rasterećenja i građana i poduzetnika i s novim valom bit ćemo na preko 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i poduzetnika”, rekao je Plenković na početku sjednice, a mjere kojima se predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna, predstavlja ministar financija Zdravko Marić.

Manje stope za 93 posto poduzetnika

Ističe kako se snižavanje stope poreza na dobit za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna odnosi na 93 posto obveznika. Povećava se i prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama sa 7,5 milijuna kuna na 15 milijuna kuna. Mijenjaju se četiri zakona – o porezu na dodanu vrijednost, o porezu na dobit, o porezu na dohodak te o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a kako je istaknuo ministar, u Saboru će im u drugom čitanju pridružiti i peti zakon koji je još u javnom savjetovanju, a to je Zakon o financiranu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Rasterećenje neće oštetiti lokalne uprave

“Zato što je jedna od mjera, koja je sastavni dio ova četiri zakona, snižavanje stopa poreza na dohodak. Kako znamo da su prihodi od poreza na dohodak prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave, kroz sam taj zakon država će kompenzirati, odnosno sustavnim pristupom preuzeti kompletni teret poreznog rasterećenja na svoja leđa r ekao je Marić dodavši kako su do sada u ove dvije godine lokalne jedinice imale oko 3,3 miljardi kuna više prihoda od poreza na dohodak, što je prosječno oko 30 posto.

Ministar je naglasio kako su imali apele umjetnika, zabavljača sportaša pa se smanjuje i stopa poreza po odbitku s 15 na 10 posto.
Ukida se i oslobođenje od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti od 1. srpnja 2021. (do 22 eura) iz trećih zemalja, a ministar ističe kako je u pitanju propis EU
! EU je uvidjela da se tu ne radi više o zanemarivom postotku, odnosno udjelu u ukupnoj trgovini”, rekao je Marić.

I automati u sustavu fiskalizacije

Nakon dvije godine prilagodbe, 1. siječnja, počinje obveza provedbe postupka fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja i obveza iskazivanja QR koda na svakom izdanom i fiskaliziranom računu.

“Imali smo nekoliko situacija u proteklim danima pojedine specifične segmente, jučer je održan i sastanak s Ministarstvom poljoprivrede po pitanju jajomata, mljekomata i u njihovom konkretnom slučaju nije ni obveza izdavanja računa nego samo slanja signala prema poreznoj upravi da je promet napravljen”, rekao je Marić.