fbpx

Sjedinjene Američke Države danas biraju predsjednika

Sjedinjene Američke Države danas biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, možda ćemo doznati tijekom iduće noći, javlja Index.hr

Prema anketama, Biden vodi u šest odlučujućih saveznih država – Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Na izborima je već glasalo gotovo 100 milijuna Amerikanaca. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016. kada je glasalo 138 milijuna ljudi.

11:00 Oglasio se Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je stvar odabira američkih građana koga će izabrati na predsjedničkim izborima te da Hrvatska uvijek ima dobre odnose s američkom administracijom bez obzira tko joj je na čelu.

Ministar je dodao da Hrvatska čeka rezultate izbora i ponovio kako je sve stvar odabira američkih građana.

10:10 Republikanci riskiraju gubitak većine u Senatu

Republikanci u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa koji u svojim rukama drži moć potvrde sudaca i visokorangiranih vladinih dužnosnika, riskiraju gubitak većine na izborima.

U Senatu koji broji 100 članova trenutno sjede 53 republikanca. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva. Ove godine radi se o 35 mandata.

09:45 Lady Gaga je za Bidena

Pjevačica Lady Gaga danas je podržala Bidena.

“Glasajte za Joea, on je dobra osoba”, rekla je Gaga.

09:30 Biden će izbore pratiti u rodnom gradu

Biden se vratio u Scranton u Pennsylvaniji gdje će pratiti izbore. Tamo se rodio i proveo djetinjstvo.

09:10 Trump se vratio u Bijelu kuću

Još uvijek aktualni predsjednik u svojoj će rezidenciji pratiti izbore i ugostiti potencijalno stotine ljudi. U tri dana održao je 14 izbornih skupova.

08:45 Porasli indeksi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli nakon oštrog pada prošlog tjedna, što se zahvaljuje pozicioniraju ulagača uoči izbora.

08:20 Otvorena su birališta

Izborni dan službeno je počeo otvaranjem prvih birališta u dva mjestašca u državi New Hampshire tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu (6 sati po srednjoeuropskom vremenu).

08:00 Vrhovni sud: Trumpova objava je zavaravajuća

Trump je na Twitteru objavio da će presuda Vrhovnog suda, kojom se u Pennsylvaniji dopušta prihvaćanje glasačkih listića zaprimljenih tri dana nakon dana izbora, dovesti do nasilja na ulicama. Sud je tu Trumpovu objavu nazvao zavaravajućom.

07:30 I Trump i Biden osudili su napade u Beču

Trump je istaknuo da “napadi zla” moraju prestati, a Biden je pozvao na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.