fbpx

Zadarska SLAD GRUPA zbog pandemije u minusu 20 mil. kuna

Ova, 2020. godina pokazala se kao izrazito teška godina za poduzetnike, a prema pokazateljima, iduća 2021. godina biti će za neke i pogubna.

Koronavirus te loša sezona ostavili su trag na poslovanju zadarskih tvrtki. Tvrtke usko vezane sa ugostiteljstvo, hoteljerstvo te ostale djelatnosti koje ovise o turističkoj sezoni pretrpjele su ogromne gubitke ove godine i do 70%. Za primjer, zadarska tvrtka SLAD GRUPA do sada uvijek imala pozitivne rezultate poslovanja. Prošle godine SLAD GRUPA je imala 5,5 milijuna kuna neto dobiti, dok je ove godine imala minus u poslovanju od čak 20 milijuna kuna zbog situacije sa koronavirusom te izrazito kratkotrajne i slabe turističke sezone. Tvrtka SLAD GRUPA nije kreditno zadužena te nije dobila pomoć Vlade niti koristila državne subvencije stoga je udar loše i kratkotrajne sezone ostavio trag na poslovanju.

Hoće li novi val korone potpuno uništiti hrvatsku ekonomiju?
S obzirom na to da se epidemiološka situacija pogoršava, mnoge zemlje idu u smjeru postrožavanja mjera, a veliko je pitanje koliko će sve to skupa trajati. Crni scenarij u kojem bi došlo do “pomora” malih i srednjih tvrtki, na žalost nam je ‘pred vratima|.

Kolika je u Hrvatskoj važnost malih i srednjih poduzeća pokazuju podaci Financijske agencije iz kojih je vidljivo da ona čine preko 99 posto ukupnog broja poduzetnika, a zapošljavaju oko tri četvrtine, odnosno gotovo 75 posto radnika. Da su ona ujedno i najpogođenija krizom pokazuje podatak da preko 99 posto korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta čine upravo mikro, mala i srednja poduzeća.

Oko 70 posto ispitanih poduzeća izjasnilo se da su imali pad prihoda od preko 50%, što je kod nekih rezultiralo potrebom za smanjenjem broja zaposlenih, nemogućnošću plaćanja kredita te otkazivanja planiranih projekata. Petina ih se izjasnila da bi mogli doći u situaciju da ne mogu otplaćivati kredite i otpuštati višak radnika, dok 28 posto tvrtki strahuje da će morati otkazati projekte.

Više od polovice ih smatra da bi mogli doći u situaciju da moraju ugasiti poslovanje u sljedećih 12 mjeseci, usprkos tome što je 20 posto ispitanih poduzeća već dobilo neki oblik vladine pomoći, bilo da se radi o poreznim olakšicama ili pomoći za održavanje zaposlenosti, velika većina tvrtki nije dobila nikakvu pomoć.

Većina ne vjeruje u skori oporavak ekonomije
Kada je u pitanju stanje u ekonomiji, vrlo mali broj vlasnika poduzeća iskazuje optimizam da će se situacija popraviti u kraćem roku. Preko 80 posto ispitanih smatra da je ekonomija slaba ili vrlo slaba.

Broj stečajeva porastao preko 90 posto!
Što se tiče dinamike otvaranja i zatvaranja poduzeća, znakovito je da je broj stečajeva porastao preko 90 posto, a također pad broj novoosnovanih, dok raste broj ugašenih.