fbpx

Snažan potres u području Egejskog mora usmrtio 81 osobu

Televizijske snimke pokazuju kako spasioci djevojčicu Elif izvlače iz ruševina i voze u ambulantu na kolicima, 65 sati nakon potresa

Trogodišnja djevojčica spašena je u ponedjeljak iz srušene zgrade u turskom gradu Izmiru na zapadu zemlje, rekli su dužnosnici, gotovo tri dana nakon snažnog potresa u području Egejskog mora koji je usmrtio 81 osobu. Spasilački napori se nastavljaju na osam zgrada u Izmiru gdje je poginulo 79 osoba, zbog čega je potres koji se dogodio u petak u Turskoj odnio najviše života u posljednjem desetljeću. Dvoje tinejdžera izgubilo je život na grčkom otoku Samosu, rekle su vlasti.

‘Tisuću puta hvala Bože, izvukli smo našu malenu Elif’

Televizijske snimke pokazuju kako spasioci djevojčicu Elif izvlače iz ruševina i voze u ambulantu na kolicima, 65 sati nakon potresa. Dvije sestre i brat djevojčice Elif su spašeni u subotu zajedno s njihovom majkom, no jedno dijete naknadno je umrlo.

“Tisuću puta hvala tebi, moj Bože. Izvukli smo našu malenu Elif iz stambenog bloka”, tvitao je Mehmet Gulluoglu, šef vladine agencije za katastrofe (AFAD).
Više od 3500 šatora i 13.000 kreveta na raspolaganju je preživjelima kao privremeno utočište, prema riječima AFAD-a, iz kojeg je rečeno da je 962 ljudi ozlijeđeno u potresu u petak. Više od 740 osoba dosad je pušteno iz bolnice, rekao je AFAD.

Najsmrtonosniji potres u Turskoj nakon 2011.

Bio je to najsmrtonosniji potres u Turskoj poslije onog koji je 2011. godine pogodio grad Van na istoku zemlje i u kojem je stradalo više od 500 ljudi. Potres u siječnju ove godine usmrtio je 41 osobu u istočnoj provinciji Elazig.
Turskom prolaze rasjedi te je sklona potresima. Godine 1999. na sjeverozapadu Turske u dva snažna potresa poginulo je 18.000 ljudi. Potres koji je po istanbulskom Institutu Kandili bio magnitude 6,9, imao je epicentar u Egejskom moru, sjeveroistočno od Samosa.