fbpx

Sud naložio ispitivanje bivših i sadašnjih članova uprave Hrvatskog telekoma (HT)

Nezavisni regulator u telekomunikacijama je još 2001. utvrdio da HT, unatoč propisanom troškovnom modelu formiranja cijene, zaračunava visoke cijene usluga otvorenog pristupa svojoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj i na druge načine zloupotrebljava svoj monopolski položaj na tržištu

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda naložio je ispitivanje bivših i sadašnjih članova uprave Hrvatskog telekoma (HT) zbog skrivanja dionica pod ovrhom nakon što je HT izgubio spor “težak” oko 15 milijuna kuna s poduzetnikom Željkom Markotom.

Poduzetnik Markota, poznat i kao autor TV kviza Učilica, preuzeo je kazneni progon nakon što je državno odvjetništvo odbacio njegovu prijavu bez ispitivanja osumnjičenih čelnika HT-a.
No, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu donio je rješenje kojim je naloženo ispitivanje četvero bivših i sadašnjih članova uprave – Davora Tomaškovića, Josefa Jakoba Mathiasa Thuerriegla, Borisa Batelića i Nataše Rapaić te zastupnika HT-a kao pravne osobe.
‘Ostvareni uvjeti za provođenje dokaznih radnji’

U rješenju se ističe da postoji osnovana sumnja na počinjenje kaznenog djela te da su ostvareni uvjeti za provođenje dokaznih radnji.
Markota kaže da je protiv HT-a pokrenuo nekoliko sporova zbog protupravnog prisvajanja prihoda i prekomjerno visokih cijena njihovih usluga, od kojih su neki s početka 90-ih, nakon desetak godina sudovanja, bili riješeni u njegovu korist.

Dodaje da je ovu tužbu pokrenuo nakon što je nezavisni regulator u telekomunikacijama još 2001. utvrdio da HT, unatoč propisanom troškovnom modelu formiranja cijene, zaračunava visoke cijene usluga otvorenog pristupa svojoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj i na druge načine zloupotrebljava svoj monopolski položaj na tržištu.

“Nakon gotovo desetogodišnjeg spora s HT-om pravomoćno nam je dosuđen poveći iznos jer je sud utvrdio kako nam je HT naplaćivao zelenaški visoke cijene. Međutim, HT nije ispoštovao odluku suda da nam plati dosuđeni iznos. Stoga smo bili primorani krenuti u prisilnu naplatu”, kazao je Markota za Hinu dodajući kako je riječ o dosuđenom iznosu od oko 15 milijuna kuna s kamatama.

Markota: Skrivanje dionica po skrbničkim računima

Kazao je i da je, nakon što je HT opstruirao naplatu sa svog računa putem Fine, pokrenuo ovršni postupak nad dionicama Optima telekoma koje su bile u vlasništvu HT-a kako bi se iz prodaje dionica namirila njegova tražbina.

“Nakon što su čelne osobe HT-a upoznate s ovrhom na dionicama, odlučili su sakriti dionice po skrbničkim računima kod više banaka s ciljem da opet opstruiraju naplatu dosuđenog iznosa i unatoč tome što im je rješenjem o ovrsi bila određena zabrana raspolaganja tim dionicama pod prijetnjom kaznenopravnih posljedica”, kazao je Markota.
Dodao je i kako je za kazneno djelo sakrivanja imovine, odnosno povrede tuđih prava tijekom ovršnog postupka, kaznenim zakonom zapriječena kazna do jedne godine zatvora.
S druge strane, u HT-u na upit Hine o ovom slučaju odgovorili su kako nemaju komentara.