fbpx

TURISTIČKI SAJAM U BERLINU Dok potencijalni turisti razgledavaju štand HTZ-a, uhljebi ispijaju kavu

“Turistički sajam u Berlinu, dok potencijalni turisti razgledaju štand Hrvatske turističke zajednice, uhljebi ispijaju kavu”. Tako glasi objašnjenje fotografije koju je na društvenim mrežama javno objavio jedan od članova udruge Glas poduzetnika koje se tamo zatekao.

Poznato je da Hrvatska ima 313 turističkih zajednica u kojima radi na tisuće zaposlenika. Obvezni su ih plaćati sva osobe koje se bave turizmom. U Hrvatskoj je 178 tisuća obveznika plaćanja članarine turističkim zajednicama.

“Uz časne izuzetke, ljudi u turističkim zajednicama su mahom uhljebljeni, uglavnom služe kao glasačka mašinerija i ne rade ništa, ustvrdio je nedavno Hrvoje Zekanović.

Jedna od najpoznatijih je HDZ-ovka Hloverka Novak Srzić, koja je na čelu Turistička zajednica Grada Makarske.

Zakanović je upozorio kako su se „desetci i desetci milijuna“ trošili na putovanja da bi se „tobože privuklo nekoga“, a zapravo se radilo o „bančenju, trošenju, lokanju“. Od odgovornih je zatražio i podatak o broju zaposlenika i službenih automobila u turističkim zajednicama.

Kako rade turističke zajednice pokazao je i Paul Bradbury, hrvatsko-britanski pokretač portala Total Croatia News. On je poslao primamljivu ponudu za suradnju na adrese 319 turističkih zajednica.

Dva je dana čekao odgovore, a od većine ih uopće nije ni dobio.

Vrijedi napomenuti da HDZ-ova vlada ne dopušta ukidanje obveze financiranja Turističkih zajednica, kao ni Hrvatske gospodarske komore i Obrtničke komore.

Sve te institucije u pravilu služe za uhljebljivanje stranačkih kadrova, koje zakonski moraju financirati tvrtke, obrtnici ili oni koji se bave turizmom.