fbpx

Uhićena dvojica mladića povezana s napadom u Beču

Dvojica mladih Švicaraca, 18-godišnjak i 24-godišnjak, uhićena su u utorak u Winterthuru, blizu Züricha, na sjeveru Švicarske, u vezi s džihadističkim napadom u Beču dan ranije, priopćila je policija, javlja Index.hr

“Policijskom istragom identificirani su švicarski državljani, 18-godišnjak i 24-godišnjak. Dvojicu je u Winterthuru u utorak poslijepodne uhitila jedinica za posebne namjene u suradnji s austrijskim vlastima”, navodi policija ciriškog kantona.

Moguću povezanost “dvojice uhićenika i glavnog osumnjičenog za napade trenutačno istražuju mjerodavne vlasti”, dodaje policija.

Švicarske vlasti nisu navele što je bio povod za uhićenje dvojice mladića u Winterthuru.

“Glavna zadaća je utvrditi jesu li bili umiješani u napad”, priopćila je ciriška policija koja tijesno surađuje sa švicarskom saveznom te s austrijskom policijom.

Veza sa Švicarskom?

“Što se tiče napada u Beču, Fedpol (savezna policija) i obavještajne službe Konfederacije istražuju njegovu moguću povezanost sa Švicarskom, u uskoj suradnji s kantonskim i s austrijskim vlastima”, rekla je za AFP glasnogovornica obavještajne službe Isabelle Graber.

I ciriška policija je izvijestila da je formirala radnu skupinu zaduženu da istraži “među ostalim, jesu li zločini počinjeni u Beču povezani sa ciriškim kantonom”.

Dana 12. rujna u Morgesu, na zapadu Švicarske mladić, tursko-švicarski državljanin, otprije poznat policiji i pušten iz zatvora zbog psihičkih tegoba, izbo je nožem prolaznika na ulici. Obavještajne službe su napad ocijenile kao “teroristički”. Savezno tužiteljstvo vodi istragu o tom ubojstvu.

Godine 2017. etiopski imam džamije An Nur u Winterthuru optužen je na kantonskom sudu zbog toga što je pozivao na ubijanje muslimana koji nisu praktični vjernici.

Predsjednica Švicarske Simonetta Sommaruga izrazila je u utorak “solidarnost s Austrijom i s Francuskom”.

“Švicarska oštro osuđuje terorizam i svaki čin nasilja”, istaknula je.

“Naše demokratske vrijednosti slobode i snošljivosti, utemeljene na zakonu, moraju nam biti brana od barbarstva”, dodala je.