fbpx

WHO tvrdi da antivirusni lijek remdesivir nije učinkovit u liječenju oboljelih od Covida

WHO tvrdi da antivirusni lijek remdesivir nije učinkovit u liječenju oboljelih od Covida te preporučio liječnicima da ga ne koriste u liječenju

Panel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) savjetovao je u četvrtak liječnicima da ne koriste antivirusni lijek remdesivir tvrtke Gilead Sciences kao lijek za pacijente hospitalizirane s Covid-19. Tvrde da trenutno “nema dokaza” da poboljšava šanse za preživljavanje, skraćuje vrijeme oporavka ili da pomaže u slučaju da je pacijentu potreban kisik, što je u potpunoj suprotnosti s američkom regulatornom (FDA) smjernicom o lijeku, javlja CNBC.

Preporuka WHO-a temelji se na analizi usporedbe učinkovitosti nekoliko lijekova, kao i podacima četiriju međunarodnih i nasumičnih ispitivanja koje je uključivalo više od 7000 hospitaliziranih pacijenata.

„Nakon temeljitog pregleda dokaza, stručna skupina WHO GDG, koja uključuje stručnjake iz cijelog svijeta, uključujući četvero pacijenata koji su imali covid-19, zaključila je da remdesivir nema značajan učinak na smrtnost ili na druge važne ishode za pacijente, poput potrebe za mehaničkom ventilacijom ili vrijeme za kliničko poboljšanje ”, napisala je skupina u priopćenju za javnost.

Razočarani preporukom

Gilead, farmaceutska kompanija koja proizvodi remdesivir izjavila je da je razočarana preporukom WHO-a te da je lijek prepoznat kao standard za liječenje hospitaliziranih pacijenata oboljelih od Covid-19 u smjernicama brojnih vjerodostojnih nacionalnih organizacija.
“Razočarani smo jer se čini da smjernice WHO-a ignoriraju ove dokaze u trenutku kada se slučajevi dramatično povećavaju širom svijeta, a liječnici se oslanjaju na Veklury kao prvi i jedini odobreni antivirusni tretman za pacijente s Covid-19 u otprilike 50 zemalja “, rekao je glasnogovornik Gileada Chris Ridley u izjavi.
WHO je prioćio da dosadašnji dokazi ne upućuju na konkretnu učinkovitost tog lijeka, ali da se slažu s daljnjim ispitivanjima i procjenama.