fbpx

ZASTUPNICI STRANKE MOŽEMO! Porezna reforma pogoduje samo bogatima

Zastupnici stranke Možemo! danas su kritizirali najavljenu poreznu reformu u kojoj će se mijenjati zakoni o porezu na dohodak i porezu na dobit, ocijenivši je nepravednom i socijalno neosjetljivom jer pogoduje samo onima s najvišim plaćama, javlja Index.hr 

Sandra Benčić ustvrdila je da se reformom pogoduje onima s najvišim plaćama, dok oni koji imaju najniže neće dobiti gotovo ništa ili će dobiti povećanje u vrijednosti jedne i pol kave mjesečno.

“Marić povećava nejednakosti i pogoduje onima s najvišim primanjima”

“Izrazito nas brine makroekonomska stabilnost u trenucima krize u kojoj treba stimulirati potrošnju, a stimulira se tako da se onima s najnižim i srednjim primanjima povećavaju prihodi jer njihove plaće sto posto idu u potrošnju. To je ključno, a ministar financija Zdravko Marić radi potpuno suprotno”, kazala je Benčić na konferenciji za novinare.

“Osim što reformom povećava nejednakosti i pogoduje onima s najvišim primanjima, Marić to isto radi kroz izmjene poreza na dobit. Stopa poreza na isplaćenu dobit se smanjuje na 10 posto, a grupa onih koji plaćaju 10 posto povećava se s tri na 7.5 milijuna kuna godišnje. Time se obuhvaća gotovo sve poduzetnike i opet imamo neku vrstu flat rate porezne stope”, upozorila je Benčić.

Zapitala je zašto vlada stimulira isplatu umjesto reinvestiranja dobiti i najavila da će Možemo! predložiti da se reinvestirana dobit u potpunosti oslobodi oporezivanja, ako ide u zelenu transformaciju, ulaganje tvrtki u istraživanje i razvoj i ulaganje u plaće i uvjete rada.

Benčić je apelirala na pravednije oporezivanje dobiti od kapitala i imovine, što bi osiguralo veću ekonomsku jednakost građana.

“Porezna reforma će siromašnima donijeti jednu kavu mjesečno, a Mariću 1000 kuna mjesečno”

“Marić nastavlja politiku kojom pokazuje da je računovođa jer čitavo vrijeme načelo jednostavnosti poreznog sustava pretpostavlja načelu pravednosti. On zna da ovo nije pravedno i da time povećava nejednakosti”, ustvrdila je Benčić naglasivši da će porezna reforma siromašnima donijeti jednu kavu mjesečno, a Mariću tisuću kuna mjesečno.

Damir Bakić rekao je da za oporezivanje dohotka trenutno imamo samo dvije stope, od 24 i 36 posto, a predlaže se njihovo spuštanje na 20, odnosno 30 posto. Niža stopa odnosi se na gotovo sve građane koji primaju bruto plaću između pet i 42.5 tisuće kuna mjesečno, dok višu stopu od 36 posto uplaćuje možda pola zaposlenih u Hrvatskoj pa zapravo imamo flat rate porez na dohodak.

Sniženje stope znači linearno povećanje plaće svima, a u praksi to ima sljedeći učinak – ako imamo plaću 5800 kuna, uvećanje plaće bit će tek 16 kuna, na plaću od 6400 kuna uvećanje će biti 45 kuna, ali na plaću od 30.000 kuna porast će biti 800 kuna, a možda i više.

“Stvarni učinak ove takozvane reforme je obilato uvećanje neto plaća najbolje stojećih u društvu, kojih je izuzetno malo”, upozorio je Bakić.

“Niti je istina da ćemo time dobiti socijalno pravedniji sustav, niti je istina da će se povećati dohodak svim građanima, a usto će reforma rezultirati gubitkom poreznih prihoda za oko dvije milijarde kuna, koje će ići u povećanje plaća najbolje stojećih građana”, smatra Bakić.

Kontraprijedlog s četiri porezne stope

“Nećemo podržati ovakav prijedlog, iznijet ćemo kontraprijedlog da se uvede socijalno osjetljiviji, pravedniji i progresivniji sustav oporezivanja dohotka s četiri porezne stope, čiji će učinak biti veće povećanje neto plaća onih najpotrebitijih, neutralan za srednji sloj stanovništva i progresivniji za one s najvišim plaćama”, najavio je.

Tomislav Tomašević ocijenio je vrhuncem cinizma što vlada tvrdi da je cilj najavljene porezne reforme socijalna pravednost. Vladu je pozvao da saborskim zastupnicima i ministrima ne povećava plaću i ne smanjuje porez na dohodak.

“Predložit ćemo da nam se smanji plaća, odnosno da nam se poveća porezna presija jer je to socijalno pravedno i solidarno”, kazao je Tomašević ustvrdivši da je Hrvatska treća u EU po nepravednosti poreznog sustava.

Ovo je nepravedna “superhik” porezna reforma gdje dajete bogatima, a za siromašne neće biti nikakvog efekta, iako je vlada pokušava predstaviti kao “Robin Hood” reformu, poručio je.