fbpx

Značajan porast hospitaliziranih, priprema se novi covid centar u Hrvatskoj

U tijeku su pripreme za najtežu situaciju dok brojke zaraženih i teško oboljelih drastično rastu

Kako s povećava dnevni broj novozaraženih koronavirusom, tako se povećava broj hospitaliziranih i najteže bolesnih koji se nalaze na respiratorima. Ako gledamo mjesečni porast, u nedjelju 4. listopada imali smo 296 bolničkih pacijenata, od čega je 25 osoba bilo na respiratoru. Jučer je situacija bila bitno dramatičnija, jer je hospitaliziranih više za 801, a u odnosu na četiri tjedna ranije na respiratorima je 56 pacijenata više, javlja Jutarnji list.

Za situaciju koja se pokušava izbjeći pripremljena je Arena, ali i šatori ispred covid-bolnice KB Dubrava. “Postoje planovi za popunjavanje i drugih kapaciteta u Zagrebu, ali i u drugim bolnicama u Hrvatskoj gdje će se određenim kapacitetom puniti kako za teške, tako i za srednje te lakše pacijente”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novi covid centar

Tijekom vikenda ministar je posjetio Stubičke Toplice, gdje je s ravnateljem Specijalne bolnice Stubičke Toplice razgovarao o mogućnosti da ta bolnica postane sekundarni centar za covid-pozitivne pacijente. Zaključci sastanaka s ravnateljima su da uz postojeće planove sve bolnice moraju izraditi i nove za laki, srednji i najteži scenarij.

“Bolnica bi bila na raspolaganju za pacijente iz Krapinsko-zagorske županije, ali isto tako, bude li potrebno, i za područje grada Zagreba. Ova bolnica, zbog vrlo specifičnih okolnosti, već je jednom bila u prilici biti covid-19 bolnica. Sad je to iza nas, kao što se nadamo da će u skoro vrijeme i ova globalna epidemija biti iza nas, međutim brojevi novozaraženih na dnevnoj razini u Hrvatskoj nam rastu, sad su već više od 2700 nekoliko dana, što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti”, rekao je Beroš.

Računa se da je to 162 kreveta u glavnom objektu SB-a Stubičke Toplice. “Po potrebi ćemo iskoristiti ove kapacitete kao i sve druge na raspolaganju u sustavu”, rekao je Beroš.