fbpx

IZ ZATVORA U SABOR! Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, ima pravo na saborski mandat i plaću

Prekjučer pušten iz Remetinca Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, dao je ostavku na funkciju gradonačelnika Velike Gorice, ali zadržava neotuđivi saborski mandat koji može aktivirati nakon 18. ožujka iduće godine.

Kada u ožujku istekne rok mirovanja mandata od šest mjeseci, koji je Barišić zatražio prije odlaska u Remetinec, od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pisanim će putem moći zatražiti “odmrzavanje” mandata. Trenutačno ga u saborskoj klupi mijenja HDZ-ovac Mato Čičak. Da Barišić mandat može aktivirati u bilo kojem trenutku nakon 18. ožujka i tu dužnost obavljati usprkos istrazi, odnosno sve dok nije pravomoćno osuđen, potvrdio je Robert Jankovics, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

– Saborski zastupnik koji ima originalni mandat nakon mirovanja može reaktivirati svoj mandat i time dobiva sva prava koja zastupnik ima. Barišiću je imunitet skinut samo po jednoj točki, ali je zadržan za sve ostalo. Znači, povratkom u Sabor njega još uvijek nitko ne može tužiti, recimo, za klevetu – objasnio je slikovito Jankovics.

Ta prava zastupnika uključuju i saborsku plaću. Stoga, iako Barišić ima pravo neaktivirati svoj mandat, a u tom slučaju “nikome ništa”, odnosno njegov zamjenik Čičak nastavlja sjediti u njegovoj klupi, to je malo vjerojatno. Ako ne zato što bi propustio privilegije koje može ostvariti kao HDZ-ov zastupnik u tankoj Vladinoj većini, onda zbog primanja. Naime, ostavkom na mjesto gradonačelnika ostao je bez 18.000 kuna plaće.
U Saboru će primati tek par tisuća kuna manje.