fbpx

KOD POTRESA NAJSIGURNIJE IPAK NIJE ISPOD OKVIRA VRATA? Ovo se mjesto naziva ‘trokut života’

Direktor Američkog tima za spašavanje, Doug Copp, koji je prema vlastitoj tvrdnji za vrijeme svoje karijere upuzao u više od 800 srušenih zgrada ima kontroverznu teoriju da mjesto u okviru vrata ispod nosivog zida ipak nije najsigurnije u slučaju razornog potresa. On tvrdi da je to tzv. trokut života. No, neki stručnjaci osporavaju njegovu teoriju.

“Jednostavno rečeno, kada se zgrada urušava, težina stropa pada na objekte ili namještaj te ih drobi i uništava ali prostor odmah uz te objekte ostaje prazan – NE ispod njih, UZ njih. Taj prostor ja zovem „trokutom života“. Što je objekt veći i čvršći, manje će se sabiti, time će ostati veća slobodna površina pored njega, a time i veća vjerojatnost da osoba koja se tu sakrila prođe bez ozljeda. Idući put kad budete u mogućnosti pogledati urušene zgrade na TV-u, prebrojite „trokute“ koji su nastali. Ima ih svuda, To ne česti oblik koji se vidi kod urušenih zgrada, tvrdi Copp.

OVO SU NJEGOVI SAVJETI ZA SIGURNOST TIJEKOM POTRESA:

1) Skoro svatko tko se sakrije pod stol ili slično tijekom urušavanja zgrade, biva zdrobljen.

2) Životinje i mala djeca instinktivno zauzimaju fetalni položaj – to i vi trebate napraviti tijekom potresa. Na taj način možete preživjeti i minimalizirati ozljede jer zauzimate najmanju površinu. Legnite pored nekog objekta – ležaja, sofe, auta, bilo kojeg velikog objekta koji će se malo sabiti i ostaviti dovoljno prostora za sakrivanje.

3) Drvene zgrade su najsigurnije u slučaju potresa jer je drvo fleksibilno i lagano se pomiče dok tlo podrhtava te pri urušavanju nastaju velike praznine za sakrivanje. Isto tako, drvo ima znatno manju masu od betona ili cigla – cigleni zidovi se lome na pojedine komade i uzrokuju više ozljeda od betonskih koji se obično razlome u manje velikih i teških komada.

4) Ako ste u krevetu tijekom potresa, siđite s njega na podu oko kreveta, u slučaju urušavanja stropa, tamo ostane dovoljno prostora za sakrivanje.

5) Ukoliko se potres dogodi kad niste u mogućnosti lako i brzo izaći iz zgrade, lezite na pod i savinite se u fetalni položaj pokraj nekog velikog objekta ili dijela namještaja.

6) Skoro svi koji stanu u okvir vrata poginu. Kako? Ako stojite u okviru vrata i on padne naprijed ili natrag, strop pada na vas i zdrobi vas. Ako okvir klizne u stranu pod pritiskom, može vas raspoloviti. U oba slučaja, pogibate!

No, prema Američkom geološkom zavodu, ‘Trokut života’ je pogrešna ideja o najboljem mjestu koje bi osoba trebala pokušati zauzeti tijekom potresa. Oni tvrde da je zapravo vrlo teško znati gdje će se stvoriti ovi trokuti, jer se predmeti (uključujući velike, teške predmete) često kreću tijekom potresa. Također tvrde kako jeležanje pored teških predmeta vrlo opasno. Statistička ispitivanja smrtnih slučajeva od potresa pokazuju, tvrde, da se većina ozljeda i smrti događa uslijed pada objekata, a ne rušenja cijelih građevina.

Također, s obzirom na to da nema upozorenja za potres, vjerojatnije je da će se osoba ozlijediti pokušavajući se kretati tijekom potresa, a ne odmah tražeći siguran prostor u okviru ispod vrata nosivog zida.