fbpx

Kuna ojačala prema euru

Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka, ojačala prema euru za 0,07 posto pa se, unatoč jučerašnjoj deviznoj intervenciji središnje banke, srednji tečaj eura prvi put u zadnja oko tri mjeseca rujna spustio ispod 7,53 kune za jedan euro.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,525490 kuna.

Zadnji je put srednji tečaj eura ispod 7,53 kune bio 16. rujna ove godine.

Srednji tečaj eura se tako spustio ispod 7,53 kune, unatoč jučerašnjoj deviznoj intervenciji središnje banke u kojoj je HNB od banaka kupio 130 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,536 kuna za jedan euro, čime je u sustav pušteno oko 980 milijuna kuna.

Središnja je banka, nakon što se jučer na domaćem međubankarskom tržištu tečaj euro spustio i ispod 7,52 kune, šesti put ove godine intervenirala na deviznom tržištu, ali je za razliku od dosadašnjih pet ovogodišnjih intervencija u kojima je prodavala eure, ovaj put, prvi od kolovoza prošle godine, intervenirala kupnjom eura.

Naime, HNB je radi očuvanja stabilnosti tečaja kune i osiguranja dostatne devizne likvidnosti u ožujku ove godine pet puta intervenirao na deviznom tržištu, i to prodajom eura, a kada se tomu dodaju i bilateralne devizne transakcije, ukupno je od ožujka do početka srpnja bankama plasirao 2,7 milijardi eura deviznih sredstava.

No, tada je središnja banka intervenirala s ciljem obuzdavanja slabljena kune, dok je jučerašnja intervencija usmjerenja sprečavanju jačanja kune – od banaka je kupljeno 130 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,5360 kuna za jedan euro, čime je u sustav “ubačeno” 980 milijuna kuna.

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a kuna je ojačala prema američkom dolaru za 0,39 posto, na 6,170458 kuna po srednjem tečaju, što je najniži tečaj američke valute u posljednje više od 2,5 godine. Naime, zadnji put je tečaj dolara ispod te razine bio 15. svibnja 2018. godine, kada je iznosio 6,1669 kuna.

Kuna je ojačala i prema švicarskom franku, i to za 0,03 posto, na 6,987456 kuna po srednjem tečaju.

Istodobno je hrvatska valuta oslabila prema britanskoj funti, za 0,95 posto, pa će se sutra primjenjivati srednji tečaj funte od 8,332953 kune.

Hina