fbpx

ODLAZI PRVI ČOVJEK SUDBENE VLASTI Milanović izbacuje Đuru Sessu iz Vrhovnog suda!

Kada početkom 2021. započne postupak izbora prvog čovjeka sudbene vlasti u zemlji – postupak u kojemu će upravo predsjednik republike igrati ključnu ulogu u odabiru kandidata koji će doći u Sabor na glasanje – prilično je izvjesno da će Milanović posegnuti za – novim licem. Drugim riječima, aktualni predsjednik Đuro Sessa nema velike šanse, piše Slobodana Dalmacija.

Zoran Milanović bio je potpuno jasan. Još tijekom svoje kampanje budući predsjednik republike objavio je kakvog predsjednika Vrhovnog suda želi.

– Moj prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda bit će osoba beskompromisnog karaktera i potpuno moralno nepotkupljiva. To vam obećavam! To je mali, ali važan doprinos vraćanju povjerenja u pravosuđe. Predsjednik Vrhovnog suda odgovoran je za funkcioniranje sustava i na to mjesto treba doći najbolji, a ne najpodobniji – poručio je u listopadu prošle godine Milanović.

Uz to, lako se može dogoditi da Milanović Saboru predloži kandidata koji dolazi izvan sustava. Predispozicije propisuju da predsjednik Vrhovnog suda mora imati 15 godina staža u pravosuđu ili 20 godina iskustva kao istaknuti pravnik. Odnosno da uopće ne mora biti sudac.

Ako se bude vodio onim što je obećavao u kampanji, Milanović će posegnuti za osobom koja može i želi riješiti nagomilane probleme: od predugih sudskih postupaka do procesa koji se namjerno otežu ne bi li završili u zastari. I koji se neće libiti, ako je to potrebno, pokrenuti ni stegovne postupke protiv sudaca koji ne rade svoj posao.

U idealnom svijetu svim akterima bilo bi u interesu da na čelo Vrhovnog suda dođe netko tko može zavesti red u jedno od najproblematičnijih područja nove hrvatske države. A Milanović i Andrej Plenković bi oko ovog pitanja trebali postići konsenzus. Đuro Sessa je naime bio kandidat kojega je predložila Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović, i da ga je te 2017. glatko izglasala HDZ-ova većina.

Samu proceduru izbora pokreće Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva šest mjeseci prije nego što aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda istekne mandat. Đuri Sessi istječe mandat 14. srpnja iduće godine. To znači da bi DSV javni poziv trebao raspisati polovinom veljače. Kada stignu kandidature, na scenu stupa Milanović.