fbpx

POTRAGA ZA ININOM PLATFORMOM Poslan brod s robotskom ronilicom

Olujni vjetar i valovi na sjevernom Jadranu oštetili su Ininu nenastanjenu plinsku platformu Ivana D, koja je prestala odašiljati signal i ne vidi se s obližnje platforme Ivana A, izvijestila je Ina u ponedjeljak.

Vrijeme nije dopuštalo siguran obilazak lokacije do jutros. Voditelj Nacionalne središnjice za nadzor pomorskog prometa Ivo Šantić rekao je za N1 kako je na poziciju poslan brod.

“Visina valova je oko jedan metar na poziciji Ivane D. Brod Junak bit će na poziciji platforme oko 10:30 sati”, ističe Šantić. Napomenuo je kako su njihova zaduženja da osiguravaju sigurnost prometa i da nitko ne ulazi u tu zonu.

Operativni direktor Ine Tvrtko Perković jučer je pojasnio koji su koraci u potrazi za platformom.

“Planirano je da brod s robotskom ronilicom izađe sutra ako budu dobri vremenski uvjeti. Postoji mogućnost da se to neće dogoditi ni sutra nego tek prekosutra. Sam pregled traje nekoliko sati i to je pregled koji jedini može dati informaciju što se uistinu dogodilo i u kojem je stanju sada objekt. Ona ima videosnimku iz koje možemo proizvesti različite zaključke koji nisu konačni, ali možemo vidjeti koje je stanje i koje sljedeće korake moramo poduzeti”, kazao je Perković.

Perković je komentirao i u kakvom je stanju bila Ivana D te je dodao da razlog nesreće nije održavanje.

“Vrlo je visoka vjerojatnost da održavanje nije razlog ove nesreće zato što naše platforme održavamo prema najvišim svjetskim standardima. U sukladnosti sa svim propisima u Hrvatskoj provodi se niz inspekcijskih nadzora. Na dnevnoj bazi radimo preglede i održavanja, zatim imamo godišnje certificiranje, dvoipolgodišnje preglede i petogodišnje dubinske preglede kada se pregledava kompletna podmorska struktura. Na platformi Ivana D to je izvršeno 2018. godine, relativno nedavno i nije ustanovljena nikakva teškoća. Prema tome, sigurni smo da održavanje nije uzrok ove nesreće”, rekao je gostujući na N1.