fbpx

POVRATAK U SOCIJALIZAM Država u Zagrebu otvorila trgovinu sa sirom i jajima

Nakon prometa, energetike, graditeljstva, brodogradnje i prehrambene industrije, pa čak i turizma, država u Hrvatskoj odlučila se okušati i u – maloprodaji prehrambenih proizvoda.

U središtu Zagreba, naime, u ponedjeljak je otvorena Kuća hrvatske hrane – Crotaste. Nova je trgovina, kako su objavili mediji, rezultat suradnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), zatim, Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije i te, najistočnije hrvatske županije, kao i Ministarstva poljoprivrede. Trgovina će na 130 kvadrata kupcima nuditi brojne hrvatske prehrambene proizvode.

Koliki značaj otvaranju državne trgovine pridaju u vladi možda najbolje govori podatak da je na njeno otvaranje došlo dvoje ministara – ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar obrane Mario Banožić. Vlada Andreja Plenkovića time je, ocjenjuju ekonomisti i poduzetnici, otišla korak dalje u pravcu jačanja ionako velike uloge države u ekonomiji umjesto da poradi na njenom smanjenju.

“Država je kroz razne državne institucije pokazala fundamentalno nerazumijevanje tržišne ekonomije i pozicije države u takvoj ekonomiji. Nije im, recimo, palo na pamet da tim novcima potaknu osnivanje zadruge koja bi bila predstavnik OPG-ova, kao što je zadrugarstvo temelj švicarske i brojnih drugih europskih ekonomija, nego otvaraju državni dućan novcima poreznih obveznika koje nitko ništa nije pitao. Ovo nije prvi takav primjer u zadnjih nekoliko mjeseci, prisjetimo se velebne predizborne najave državnog booking portala i dubrovačkog studentskog doma koji nudi ugostiteljske usluge”, prokomentirao je za Index suosnivač i izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

Iznenađenje nije izostalo ni među trgovcima koji se pitaju što će država u izrazito tržišno orijentiranoj djelatnosti kao što je maloprodaja. Posao države u tržišnoj ekonomiji, upozoravaju trgovci, ipak nije da se bavi maloprodajom sira, pršuta, jaja, šunke, ribe i druge hrane, čak ni kada tu hranu proizvode privatnici, mahom OPG-ovi.

“To je zapravo nelojalna konkurencija trgovcima. Država se ne bi trebala baviti poslom u kojem postoji jaka konkurencija i brojni poduzetnici koji znaju taj posao i dokazali su se na tržištu, niti to spada u njene djelatnosti. Ako već žele promovirati hrvatske proizvode, što nisu otvorili takvu trgovinu u Londonu, Parizu ili Madridu?! U isto vrijeme, spašavaju gubitaše”, ističe za Index predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik.