fbpx

Protiv koronavirusa se ne želi cijepiti čak 50 posto liječnika

“Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!” Nerijetka je to rečenica kojom ovih dana odgovaraju liječnici na anketu o tome žele li se cijepiti protiv covida-19 koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, a konačni rezultati trebali bi biti poznati danas, najavljuje Jutarnji list.

Naime, prvi podaci iz bolnica govore da bi se cijepilo tek oko polovice liječnika, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Također, prošlog je tjedna završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se cijepilo samo 40 posto zaposlenika. Također i nove ankete pokazuju da bi se i dalje ne želi cijepiti više od 60% građana.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu cijepljenja predviđa da će se prvi cijepiti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, a kako je cijepljenje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cijepljenje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj cjepitelja.

Nepovjerenje prema cjepivu

Zbog toga od prošlog tjedna u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju, a zasad podaci govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti. Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo se za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnice situacija je takva da bi se cijepila polovica zaposlenika.

Čini se da je raspoloženje zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji je u tijeku cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom, a slične ankete pokazale su da bi se cijepilo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obvezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima i ugroziti im u konačnici i život. Drugim riječima, nametnuti će im cijepljenje.