fbpx

BANGOURA: “Zbog ovakvih se pravi branitelji srame uopće reći da su bili branitelji”

“Sve što ste oduvijek željeli znati, a niste se usudili pitati pitati o nekim braniteljima članovima HDZ-a, sažeto je u rečenici sisačko-moslovačkog župana Ivana Žinića: ‘Ja sam hrvatski branitelj, vjerovao sam da će mi kuća biti darovana’. To govori ne samo o braniteljima već i o svim dužnosnicima. Zbog ovakvih se pravi branitelji srame uopće reći da su bili branitelji”, smatra poduzetnik i bivši voditelj Hamed Bangoura.

Naime, mučna priča o nekretninskom carstvu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića danas je postala još mučnija. Radi se o stanu od 70-ak kvadrata koji on i njegova obitelj koriste u zagrebačkom Borovju )iako su od države dobili kuću na korištenje, a uz njiu imaju i vlastite nekretnine) iako ga Ministarstvo branitelja iz njega pokušava iseliti još od rujna 2013. godine, kako je sinoć otkrio Telegram. Novi sloj mučnine na tu priču, pak, baca informacija o tome da je Vlada pokušala tu informaciju sakriti od javnosti.

Naime, još je 8. svibnja 2019. godine, saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart poslao zastupničko pitanje Ministarstvu branitelja, te Ministarstvu državne imovine o tome ima li Ivo Žinić dodijeljeni stan u Zagrebu. Zapisi o pitanjima (ministarstvu Tome Medveda i ministarstvu koje je tad vodio Goran Marić) postoje u saborskoj arhivi, ali se njihovom sadržaju ne može pristupiti radi zaštićenih osobnih podataka. No, ta se pitanja otvaraju kad se u tražilicu zastupničkih pitanja upiše ime Ive Žinića, što baca prilično zanimljivo svjetlo na pitanja digitalizacije i zaštite osobnih podataka u domaćem zakonodavnom tijelu.

Kako bilo, Lenart je Telegramu i danas potvrdio da ga je u pitanju zanimalo ima li Ivo Žinić dodijeljen stan u Zagrebu, te da nikakav odgovor do danas, 20 mjeseci kasnije, nije dobio. U saborskoj bazi podataka također ne postoji nikakav zapis o odgovoru HSS-ovom zastupniku. U tim pitanjima, kako stoji u dokumentima koje ima Telegram, stoji jednostavno “Da li gospodin Ivan Žinić iz Gline (naveden je i njegov OIB) koristi stan u vlasništvu Republike Hrvastke, a koji je u Vašoj nadležnosti?”.

Saborska pismohrana zaprimila ih je 8. svibnja 2019. godine. Rok koji Vlada ima za odgovor na zastupnička pitanja je, po Poslovniku Hrvatskog sabora, trideset dana.