fbpx

BURAN KOALICIJSKI SASTANAK U VLADI: Plenković spominjao i prijevremene izbore

Premijer Andrej Plenković iznenada je sazvao koalicijski sastanak nakon što vladajuća većina nije imala kvorum na glasanju u saboru.

Kako doznaje N1, na tom je sastanku bilo žestoke rasprave i povišenih tonova. Razlog rasprave bio je Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koji je predložio Most, kad je postalo jasno da HSLS i HNS, a možda i Reformisti, neće biti izričito protiv toga da se ukine obvezna članarina HGK.

Plenković je ljutit jer partneri nisu znali da će biti problema na glasanju

N1 navodi kako je Plenkoviću zasmetalo to što je došlo do situacije da se u zadnji trenutak ta točka mora micati s plana glasanja i što partneri nisu ranije komunicirali da će doći do problema prilikom glasanja. Prozvani koalicijski partneri, prije svega HSLS i Reformisti, uzvratili su da je HDZ već ranije znao njihov stav.

Plenković je partnerima rekao da se zajedno bore s potresom i koronavirusom te da mu je nevjerojatno da se većina testira na temi poput HGK. U jednom trenutku kazao je da moraju biti složni jer su druga opcija prijevremeni izbori. Na to su mu partneri uzvratili da izbore ne treba ni spominjati, ali da se izbora ne boje i da su na njih spremni u svakom trenutku.

Spomenulo se i da je teško održavati većinu od 76 zastupnika, ali da je još teže zamisliti kakva bi suradnja bila da su “recimo Most ili Domovinski pokret dio vladajuće većine u ovako teškim uvjetima krize”, dodaje N1.

Liberali su na sastanku navodno napomenuli da je njima “pitanje HGK izuzetno bitno te da i dalje čvrsto stoje iza vlade, ali i da će na temama kao što je HGK uvijek imati takav stav”.

Mostovu inicijativu nazvali su “apsolutno nepotrebnom”

Kako se sastanak privodio kraju, atmosfera se smirivala. Plenković je napomenuo da nije zadovoljan procedurom dogovora o glasanju, a partneri su se složili da se to trebalo dogovoriti ranije.

Plenković i ostali članovi vladajuće većine zaključili su da je Mostova inicijativa apsolutno nepotrebna te da je to politikantstvo, a prijedlog štetan i loš. Zasmetalo im je i što oporba koristi teško zdravstveno stanje Miroslava Tuđmana. Činjenica je i da zbog cijele situacije ne znaju kada će se ta situacija promijeniti, doznaje N1.

O zakonima bi se ponovno moglo glasati u četvrtak, a vladajući su se dogovorili da će dotad složiti zaključak o kojem će glasati i kojim se vlada zadužuju da u ovom mandatu krenu ozbiljne reforme u HGK.