fbpx

HDZ-ovac Žinić i njegova obitelj zarađuju preko 30.000 kuna mjesečno, a žive besplatno u državnoj kući

Iako u svojoj imovinskoj kartici, Ivo Žinić navodi da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara u Glini i da ju je dobio darovnim ugovorom, novinari 24sata provjerili su i ustanovili da mu država kuću nikada nije darovala. Naprotiv, država je pokrenula i reviziju ima li obitelj pravo na kuću. Ali ništa se zasad nije dogodilo.

HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ima plaću od 18.091 kune. Njegov sin Dario koji je dogradonačelnik Gline mjesečno zarađuje 8.585 kuna. Ivina supruga Nena zaradi još 5.800 kuna od svog posla. Drugi sin Andrej je zaposlen u glinskoj kaznionici s nejavnom plaćom. Ali cijela obitelj je prijavljena i živi u državnoj kući u Glini. Za koju su kroz 25 godina plaćali ništa ili nevjerojatno sitnu najamninu od tek 100 kuna. Kuća u kojoj žive Žinićevi u Runjaninovoj ulici u Glini je lijepa i uređena katnica. Nije oštećena niti u strahovitom potresu koji je pogodio Banovinu i ima zelenu naljepnicu.

Priča o kući je puna nevjerojatnih detalja. Od toga kako je prvi puta Žinić u nju uselio, preko državnog otkupa, pa do toga da će o tome smije li i dalje Ivo Žinić koristiti kuću odlučivati: Ivo Žinić!

Ivo Žinić je prije nego je postao župan bio na visokim funkcijama u ministarstvima i Uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Među ostalim, bio je glavni inženjer za obnovu Banovine nakon rata nakon što se razvojačio nakon 1995. godine.

Kuća je 1995. bila prazna i vrlo je vjerojatno pripadala nekom od banijskih Srba.

Ali ni tu nije kraj ove nevjerojatne priče. Kako nam je odgovorio Ured za obnovu za i stambeno zbrinjavanje, u međuvremenu su se opet promijenili zakon. I oni su dobili obvezu napraviti reviziju dodijeljenih nekretnina. Zato su poslali Uredu državne uprave Sisačko-moslavačkoj županiji da provjeri ima li obitelj Žinić u novim okolnostima pravo i dalje koristiti nekretninu. Uvedeni su kriteriji po kojima Ured državne uprave mora provjeriti imaju li oni koji žive u državnim nekretninama i druge nekretnine, jesu li ih imali i prodali, sve su to uvjeti da se izgubi ona državna.

“Zahtjev smo poslali 30. listopada 2019. godine. Do danas nismo dobili odluku”, odgovaraju u Uredu za stambeno zbrinjavanje.

Dakle, 14 mjeseci nisu uspjeli provjeriti Žinića i ima li pravo nastaviti koristiti nekretninu. Ali u međuvremenu je opet promijenjen još jedan zakon. Uredi državne uprave u županijama su pripojeni lani županijama. Pojednostavljeno, sada odluku o tome ima li Žinić pravo na daljnje korištenje kuće trebati potpisati župan Ivo Žinić. A prije toga će Ivo Žinić provjeriti Ivu Žinića i udovoljava li svim kriterijima da nastavi koristiti kuću.