fbpx

HND: HDZ počinio “skandalozan, sramotan i opasan napad na medije”

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je optužbe Predsjedništva HDZ-a po kojima se dio medija s ljevicom urotio protiv Vlade “skandaloznim, sramotnim i opasnim” napadom na medije.

HND će, kako su priopćili, o tome izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere.

“Nakon objave N1 Televizije da je Predsjedništvo HDZ na online sjednici, održanoj u ponedjeljak, 11. siječnja, optužilo medije za urotu s oporbom protiv Vlade, a vodstvo HDZ-a nije izrijekom demantiralo te optužbe, Hrvatsko novinarsko društvo upozorava na još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare i Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izvještavanja”, stoji u priopćenju HND-a.

Smatraju kako su time vladajući ni manje ni više poručili kako se “dio medija udružio s lijevom opozicijom te dijelom s radikalnom desnicom u tvrdnjama da je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, i to sve kako bi naštetili Vladi i HDZ-u”.

“Nevjerojatne optužbe u maniri ‘država, to sam ja’ iznio je i Vladimir Šeks tezom kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju ‘promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora’, pa je u sve to ugurao i kriminalizaciju hrvatske državnosti, HDZ i Franju Tuđmana.

Vrhunac optužbi, kako su prenijeli mediji, stigao je od potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, koja je na istoj sjednici ustvrdila kako mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi iz toga što Banovinu zovu Banijom”, dodaje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napominju kako su tim optužbama prethodili i napadi predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića na novinare i medije “s tezom da su kritike na račun vlasti o organizaciji pomoći područjima pogođenima potresima pokušaj demontaže države”, a svojedobno je “isti premijer optužio novinare za vođenje hibridnog rata”.

Ističući kako HND neće nikome odreći pravo na kritiku, upozoravaju kako ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji “ne samo da je sramotna, nego je i opasna i govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo”.

HND će o ovom skandaloznom napadu izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere, upozoravaju.

“Isto tako, poručujemo da mi nismo ničije blago, kako to tvrdi ministar Tomislav Ćorić. Mediji su izvještavanjem o razornom potresu i njegovim posljedicama pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim situacijama reagirali brže od institucija senzibilizirajući svojim radom javnost za još veći odaziv u pomoći stanovnicima stradalih područja. Stoga je naša poruka premijeru Plenkoviću i vladajućima da počnu raditi svoj posao, a novinare neka puste da rade svoj”, zaključuje se u priopćenju.