fbpx

LOPOVI IM DALI 30 PROSTORA Ploče sa nazivima ulica u Zadru uskoro će biti na Albanskom jeziku

Kako doznajemo, najveći zadarski lopovi opet su podijelili niz poslovnih prostora Albancima. Naime, kako navodi izvor iz poglavarstva Grada Zadra, čak 30 poslovnih prostora dodijeljeno je Albancima za vrijeme trajanja ‘lockdowna’. Albanci se aktivno, uz pomoć Kalmetinih lopova, pripremaju za iduću sezonu dok se hrvatski ugostitelji bore za preživljavanje od financijskog udara prouzrokovanog koronavirusom te ‘lockdowndom’. Dok Zadrani skupljaju pomoć za potresom pogođene krajeve, a pojedinci idu volontirati, Kalmeta, Dukić i Vrančić ‘kuhaju’ po Zadru, daleko od očiju javnosti.

Njihov plan je jasan. Zatvoriti Zadrane u kuće, onemogućiti im poslovanje i normalan život, a u isto vrijeme dijeliti poslovne prostore Albancima, ili kako ih Narodni muzej, paradoksalno pod vodstvom Kalmetine ljubimice Renate Peroš, naziva‘šiptarima’.

U posljednje vrijeme česti su komentari Zadrana na društvenim mrežama kako je Zadar prepun Albanaca. Čitatelji svakodnevno svjedoče tome kako se na svakom kantunu u gradu priča albanski jezik te kako se po gradu često mogu vidjeti skupine Albanaca, po čak desetak njih u supini, kako šetaju gradom. Zadrane su ‘zaključali’ u kuće te većini onemogućili normalno funkcioniranje i poslovanje. S druge strane, daleko od očiju javnosti, lopovi pod pokroviteljstvom Kalmete kontroliraju cijeli grad. Svaku kunu koja se okrene, svaki projekt koji se pokrene.

“Albanci nam vode kolo po gradu”, komentar je jedne čitateljice na društvenim mrežama. S ozbirom koliko su im lopovi pomogli te im dodijelili poslovnih prostora i dali na korištenje javnih površina, čitateljica je definitivno u pravu. Već se nekoliko ugostitelja javilo redakciji sa pritužbama kako se Albancima pogoduje, kako im se daju gradske površine u zakup za postavljanje terasa za ugostiteljske lokale i slično.  S druge strane, zadarskim ugostiteljima iste te terase se otimaju ili se za njih traži plaćanje mita kako bi se određena terasa ili prostor u vlasništvu Grada Zadra zadržao. Svaki oblik protesta i opiranja od strane ugostitelja, Kalmetini lopovi kažnjavaju slanjem raznih inspekcija, kao i drugim načinima koje možemo vidjeti samo u mafijaškim filmovima, navodi jedan ugostitelj. Albanci nemaju takvih problema.

Albanci vode kolo sa našim lopovima. Pitanje je samo dana kada će Albanci, ovakvim tempom naseljavanja i zapošljavanja, postati manjina sa ustavnim pravima kao što ih ima i Srpska manjina u Vukovaru, odnosno da steknu prava dodavanja naziva ulica kao i ostalih sadržaja na albankom jeziku. Ne zaboravimo da im Ustavno pravo, koje je napisao HDZ-ovac i Kalmetin kum – Vladimir Šeks, to omogućuje!

Albanci su narod koji je pametniji od nas, rade mudro i u tišini, trpe kritike i nezaustavljivo se šire. Osim u ugositeljstvu, ogroman broj Albanaca zaposleno je u građevinskim tvrtkama, a većina njih zaposlena je na crno. U Zadru im u svemu tome pomaže njihov brat Kalmeta koji sa dičnim gradonačelnikom Dukićem te Vrančićem čini sve kako bi im pribavio još koji prostor ili možda neku terasu na javnoj površini ili neki teren odnosno livadu koju će Kalmeta sa svojim pijunima rado pretvoriti u građevinsko zemljište preko noći, naravno, ako ga se dobro ‘podmaže’.

Pitanje je samo dana kada ćemo se probuditi sa novim natpisima ulica i javnih ustanova na albanskom jeziku. Kalelargu su već preimenovali u Široku ulicu, a sada će joj još dodati i albanski naziv “Rrugë e gjerë”. Na Narodnom trgu biti će istaknuto “Sheshi Popullit” kako bi manjna ostvarila svoja zakonska i ustavna prava, i tako redom. Zadranima ne preostaje drugo nego da krenu učiti albanski.

Lopov Kalmeta biti će oduševljen. Napokon će se osjećati kao kod kuće.