fbpx

MILANOVIĆ BRANI HDZ: “Obnova nije bila ratno profiterstvo već kokošarenje, to nije HDZ-ova greška”

Predsjednik Zoran Milanović danas boravi u potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Milanović je jutros u Petrinji posjetio kuhare volontere i vatrogasce te s njima kratko porazgovarao. Nakon toga je obišao i gradilište za kontejnersko naselje u petrinjskoj ulici Sajmište, gdje je razgovarao s vojnicima.

Sastao se i s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić, a onda se obratio javnosti.

U izjavi za medije komentirao je lošu poslijeratnu obnovu.

“To nije bilo ratno profiterstvo, to je bilo ratno kokošarenje, potkradanje. Koga ćete optužiti nakon 20 godina? To je naprosto jedna od naših sramota”, rekao je Milanović.

“Točno se zna tko je obnavljao. Kuće su uglavnom obnavljane u programu koji je organiziralo Ministarstvo obrane. Većina tih izvođača nisu u strankama i nisu stranački ljudi”, dodao je i naglasio kako to nije HDZ-ova greška.

Osvrnuo se i na tvrtku Pleter koja je preuzela pripremanje toplih obroka.

“Ja ne znam kakav doprinos daje Pleter, ali bio bih sretniji da za taj novac to mogu napraviti lokalni ugostitelji. Pleter je zaštićen kao lički medvjed. Oni nisu vojnici, to je firma izvučena iz MORH-a da ljudi ne bi dobili otkaz. Pleter ne radi besplatno”, rekao je. Dodao je kako je to mala firma koja je do sada imala dobit.

Nema sukoba s premijerom, ponovio je predsjednik.

“Ja sam nagovarao premijera da proglasi katastrofu. Iskreno govoreći, to nisam rekao prvi dan kad je to trebalo napraviti, nego vjerojatno treći ili četvrti dan, ali sam vjerojatno bio prvi koji je to rekao”, kazao je.

Ne smatra da su mediji problematični, što je bila teza koja se ponavljala na sastanku Predsjedništva HDZ-a.

“Mediji nisu problematični. Kad si na vlasti, moraš znati da si jači od medija. Po resursima si jači, ti si vlast, ali mediji moraju raditi i normalno je da ti mediji idu na živce. Zato je Vlada jača, zato mediji ne trebaju zaštitu, treba ih pustiti da to rade. Osim kad to rade onako kako to rade u SAD-u, tamo više nema medija, to su društvene mreže i treba odrediti zakonodavstvo, a ne da Zuckerberg određuje tko što može reći”, rekao je Milanović.

Komentirao je kaže li se Banija ili Banovina. Rekao je kako je svojedobno čuo jednu uzrečicu.

“Banija je… ne mogu dovršiti zbog opscenosti. Više fakat ne znam kaj je istina. Mislim da je Banija ipak samo Banija, a Banovina je Hrvatska”, rekao je i dodao kako je to pitanje u ovom trenutku suvišno.

“Banija ili Banovina to je u ovom trenutku nebitno. To su rekli i dvojica poglavara crkava, da je to nebitno. Ako je njima to cool…”, kazao je predsjednik.