fbpx

PLENKOVIĆ: “Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK-u mjesečno? To ni nisu poduzetnici!”

I dok poduzetnici ne mogu disati od HDZ-ove korupcije u kojoj se poslovi namještaju samo članovima HDZ-a, a mladi bježe iz Hrvatske, premijer Plenković ruga se sa poduzetnicima te izjavljuje: “Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK-u mjesečno? To ni nisu poduzetnici”, donosi Index.hr

Na svojevrsno ruganje poduzetnicima i zanemarivanje činjenice da je članarina HGK-u samo jedan od stotina parafiskalnih nameta koje su poduzetnici prisiljeni plaćati koalicijski partneri su mu replicirali kako su u Hrvatskoj svi oni koji zarađuju na slobodnom tržištu poduzetnici i da tu činjenicu treba respektirati. “Rekli su da razumiju da Plenković ima problema u stranci i da je preopterećen, ali da mora razumjeti i njih te činjenicu da su im neke stvari važne”, prepričava sudionik sastanka.

No Plenkoviću su koalicijski partneri rekli da nije stvar u visini nameta koji za većinu poduzetnika iznosi 42 kune, nego da je stvar percepcije HGK i percepcije njih kao liberalnih stranaka te da zbog toga ne mogu šutjeti.

“Plenković je poludio, jako je burno reagirao”

“Kad su mu neki od koalicijskih partnera rekli da ne mogu ovo podržati, Plenković je poludio, jako je burno reagirao”, prepričava Indexov sugovornik.

Vlada je trebala donijeti zaključak kojim se Mostov prijedlog odbija. No, kako doznajemo, HNS i Reformisti bi bili suzdržani, a dva HSLS-ovca protiv. “To bi značilo da bi bilo 71 naprama 71 i zaključak kojim se Mostov prijedlog odbija bi pao”, objašnjava upućeni Indexov izvor. Iz koalicije su HDZ-u poručivali kako im nije cilj rušenje Plenkovića, nego da se u nekim temama postave. Ovdje treba napomenuti i da HDZ-u u saboru nedostaje Miroslav Tuđman koji je u bolnici zbog covida i u teškom je stanju.

Upravo je Tuđmana u više navrata danas spominjao Plenković predbacujući oporbi da su “ovo napravili na njegovoj bolesti”. Dodao je da im “to neće zaboraviti”. Nakon toga Plenković je odjurio na sastanak koalicije koji je prošao vrlo burno.

HDZ-ovci u četvrtak navečer bili uvjereni da nema problema, ujutro je nastao kaos

“Plenković je lakonski pristupio tome, nije vjerovao da će netko od koalicijskih partnera doista raditi problem i da im je to tako važno pitanje, na kojem bi moglo doći do ovakvog razmimoilaženja”, govori Indexov dobro upućeni sugovornik.

Da je HDZ bio uvjeren da njegovi koalicijski partneri ne misle ozbiljno, potvrđuje i to što je šef HDZ-ova Kluba u četvrtak navečer bio uvjeren da neće biti nikakvih problema s točkom o HGK, a, kako doznajemo, pravi kaos u vladajućoj koaliciji nastao je jutros, kada su im koalicijski partneri dali konačnu potvrdu da ih neće podržati u njihovom stavu o prijedlogu oporbe za HGK.