fbpx

Pravila o dijeljenju podataka digla su buru oko WhatsAppa: Stručnjaci otkrili ima li razloga za brigu

Ako ne želite behemotu društvenih mreža dati svoje podatke, jedina opcija koju imate na raspolaganju je – brisanje aplikacije. Evo što o svemu kažu stručnjaci za društvene mreže Kornelija Vukasović i Ilija Brajković za tportal

Aplikacija WhatsApp uzdigla se do statusa jedne od najpoznatijih na svijetu zahvaljujući i nastojanjima u zaštiti sigurnosti i privatnosti svojih korisnika.

Otkad ju je Facebook preuzeo prije nešto manje od sedam godina, često su se mogla čuti upozorenja da će se ti njeni aspekti prije ili kasnije naći na udaru. Jedan od osnivača WhatsAppa, Jan Koum, napustio je Facebook nakon najave strategije za 2018. godinu kojom je predviđeno omekšavanje sustava zaštite enkripcijom.

Završni čin te drame stigao je početkom ove godine. Facebook je korisnicima WhatsAppa nametnuo nova pravila kojima ih prisiljava na dijeljenje podataka. Odbiju li to prihvatiti, njihov će korisnički profil biti izbrisan.

Treba napomenuti kako su ove promjene uvedene još 2016. godine, ali s jednom bitnom razlikom. Naime tada ste dijeljenje podataka mogli izbjeći ako ste tako htjeli.

Ako ne želite behemotu društvenih mreža dati svoje podatke, jedina opcija koju imate na raspolaganju je – brisanje aplikacije.

Nemamo zašto biti zabrinuti

Također, ove promjene ne vrijede za korisnike WhatsAppa u Europskoj uniji, podsjeća Kornelija Vukasović, specijalistica za digitalni marketing, tako da ni mi nemamo naročitog razloga za zabrinutost.

‘Što se tiče zemalja izvan EU-a, mislim da je važna informacija da će WhatsApp preuzimati i dijeliti s Facebookom i sestrinskim tvrtkama podatke o korisniku i njegovim kontaktima dostupnima unutar same aplikacije, ali ne i podatke iz poruka koje razmjenjuju korisnici, jer taj dio je i dalje zaštićen enkripcijom, kako su i obećali’, dodala je Vukasović.

Očekuje određeni pad broja korisnika, bilo zbog straha zato što će im podaci biti dostupni, bilo revolta jer je Facebook prekršio obećanje dano prilikom preuzimanja WhatsAppa.

‘Tada su obećali korisnicima da neće dijeliti njihove podatke s drugim aplikacijama iz iste grupacije, a sada su pogazili svoju riječ’, ustvrdila je Vukasović, ukazavši na pozive na društvenim mrežama kojima se traži prijelaz na aplikaciju koja će bolje štititi njihove podatke.

Ona namjerava nastaviti koristiti WhatsApp, kao i Viber te Facebookov Messenger.

‘Ne vjerujem da postoji aplikacija koja bi korisnicima pružila dovoljnu sigurnost i zaštitu u online komunikaciji jer pisani trag uvijek ostaje negdje zabilježen. Ako poruku ne čuva neki server, možda ju je netko screenshotao i podijelio na društvenim mrežama. Radije pripazite na ono što dijelite kroz poruke’ poručila je Vukasović.

‘Neće se dogoditi ništa ekstremno značajno’, uvjeren je Ilija Brajković, partner u agenciji za digitalni i internetski marketing Kontra. ‘Sad se priča o tome, a za koji tjedan će se zaboraviti i nastavit ćemo sa životom i korištenjem WhatsAppa kao i do sada.’

Manji dio korisnika počet će više koristiti alternative poput Signala i Telegrama, ali sigurno se neće dogoditi masovni egzodus korisnika i prestanak korištenja te aplikacije.

‘Zapravo, većina korisnika neće ni biti svjesna promjene – samo će slijepo prihvatiti nove uvjete i nastaviti dalje s korištenjem’, uvjeren je Brajković.

Moguće alternative

Iako sličnih aplikacija ima u izobilju, dostojnu alternativu WhatsAppu nije lako naći.

Ne zbog toga što druge aplikacije ne nude iste funkcionalnosti i kvalitetniju zaštitu podataka (dapače, neke su u tome i bolje), već zato što je WhatsApp iznimno raširen i popularan.

Još je tijekom prošle godine premašio broj od dvije milijarde registriranih korisnika na globalnoj razini iako je zabranjen u Kini i nekoliko drugih država. Ako ga koristite, to je gotovo sigurno zbog toga što to čini i velik broj vaše rodbine, prijatelja, kolega na poslu…

S druge strane, za većinu korisnica i korisnika promjena nastala zbog izmjene pravila nije zamjetna, a WhatsApp je i dalje bolja opcija od SMS-a ili Facebookova Messengera.

Ako vam nije važno gdje će završiti vaši podaci, odnosno tko će se i kako njima okoristiti, nemate razloga za brigu. Naročito ne ako i dalje koristite Messenger. Ali ako vam je zaštita osobnih podataka zbog bilo kojeg razloga bitna, vrijeme je za prijelaz na drugu platformu.

Evo pregleda alternativa koje možete koristiti besplatno ili uz plaćanje.

Signal

Zahvaljujući i preporuci Elona Muska, aplikacija Signal brzo se nametnula kao jedna od glavnih alternativa WhatsAppu. Podržava video i glasovne pozive te tekstualne poruke, sve uz zaštitu enkripcijom.

U ovoj besplatnoj aplikaciji možete napraviti grupu s do 150 sudionica i sudionika. Signal se, doduše, bio našao u problemima zbog naglog priljeva velikog broja novih korisnika, ali su ih uspjeli razmjerno brzo riješiti.

Telegram

Dostupna na svim većim platformama, besplatna aplikacija Telegram ne podržava videopozive, ali ju možete koristiti za slanje i primanje poruka te glasovne pozive. Grupe mogu okupiti do 200 tisuća sudionika, ima praktične mogućnosti dijeljenja datoteka i automatskog brisanja poruka, kao i zaštitu enkripcijom od pošiljatelja do primatelja.

Ali razina zaštite koju nudi ruska platforma s više od 300 milijuna korisnika nije na toliko visokoj razini kao što se možda na prvi pogled čini, pa to treba imati na umu.

Viber

Dobro poznata aplikacija nudi zaštitu enkripcijom od pošiljatelja do primatelja i mogućnost samouništavanja poruka nakon nekog vremena, ali i druge značajke poput, primjerice, Trusted Contacts, kojom možete provjeriti i potvrditi identitet sugovornika. Slanje poruka, glasovni i videopozivi su besplatni, osim međunarodnih.

Session

Session je besplatna aplikacija koja nastoji osjetljive korisničke metapodatke svesti na najmanju moguću mjeru. Ne pohranjuje podatke po kojima vas se može prepoznati (da, ne trebate telefonski broj ili e-mail kako biste ju koristili), niti od vas traži izradu korisničkog profila. Dostupna je za uređaje s operativnim sustavima Android, iOS, Linux, Mac i Windows.

Wickr Me

Uz enkripciju, Wickr Me nudi mogućnost stvaranja anonimnih korisničkih računa i automatsko brisanje poruka te privitaka. Jedino po čemu vas prepoznaje je korisničko ime koje ste odabrali.

Threema

Ako ste spremni ponešto platiti za zaštitu privatnosti, dobar izbor mogla bi biti ova aplikacija s enkripcijskom zaštitom, za koju ne trebate dati telefonski broj ili adresu e-pošte kako biste ju koristili. Njeni su poslužitelji smješteni u Švicarskoj. Podržava video i glasovne pozive te tekstualne poruke, kao i grupe do sto sudionika, na uređajima s operativnim sustavima Android i iOS te u web preglednicima.

Element

Kompatibilna s Androidom, iOS-om, Linuxom, Windowsima i većim web preglednicima, aplikacija Element nudi besplatno izdanje za korištenje na više uređaja za koliko god želite poruka i poziva. Platit ćete za više mogućnosti upravljanja većim grupama.