fbpx

RASPUDIĆ: “Ovo je ostalo od kuće koja je izgrađena pod budnim okom HDZ-ovog župana Ive Žinića”

Saborski zastupnik Nino Raspudić reagirao je na Facebooku na izjavu Ive Žinića, sisačko-moslavačkog župana, kako se kuće obnovljene nakon Domovinskog rata nisu srušile. Žinić je ustvrdio da ima oštećenih kuća, ali da su te kuće napravljene prema tadašnjim standardima i propisima prema pravilima obnove.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

TKO JE OVDJE LUD? (ILI – VJERUJEM LI VIŠE HDZ-OVOM ŽUPANU ILI VLASTITIM OČIMA)
Danas, 5.1.2021. župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, pritisnut od novinara da se očituje oko sve brojnijih optužbi za malverzacije u poslijeratnoj obnovi koju je razotkrio potres, izjavio je „Nove kuće nisu srušene, svoju su funkciju odradile i nisu srušene. Među njima ima crvenih naljepnica, ali u njima nitko nije stradao.“
U isto vrijeme sam fotografirao ovu „nesrušenu kuću“ hrvatskog branitelja Zdravka Mutavdžije iz herojskog sela Pecki, izgrađenu u državnom projektu poslijeratne obnove. Glavni inženjer obnove u županiji bio je stanoviti Ivo Žinić.

Zdravko mi kaže kako mu je već prvi potres odvojio gornji kat kuće, a drugi ju je tako porušio da nije preostalo drugo nego da je bager jučer dokrajči i kamioni odvezu šutu.
Od kuće koju je država izgradila pod budnim stručnim okom Ive Žinića ostalo je ovo.
Po kojim je seizmičkim standardima građena? Koliko je željeza i betona ugrađeno u nju? Tko je vodio nadzor i stavio potpise na projekt i uporabnu dozvolu? Je li gđa Mutavdžija čudom izbjegla smrt kako bi se potkrijepila Žinićeva teza kako „u njima nitko nije stradao“.

Uzevši sve to u obzir, ne čudi što se nitko od državnih dužnosnika nije usudio pomoliti nos u selo Pecki.
Obitelj Mutavdžija spava u staroj kamp-prikolici koju im je preko jedva prohodnih cesta dovezla rodbina iz Crikvenice. Sretni su što su izvukli živu glavu i ne gube nadu. Rastajemo se od njih s osjećajem gorčine, ali i obvezom da ovaj očiti kriminal istjeramo na čistac.