fbpx

Vlada je godinu i pol skrivala od javnosti da Žinić bespravno koristi stan u Zagrebu

Zastupnik HSS-a je u svibnju postavio pitanje na adresu dva ministarstva o Žinićevom stanu. Odgovor još nije dobio, piše Telegram

Mučna priča o nekretninskom carstvu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića upravo je postala još mučnija. Radi se o stanu od 70-ak kvadrata koji on i njegova obitelj koriste u zagrebačkom Borovju, iako ga Ministarstvo branitelja iz njega pokušava iseliti još od rujna 2013. godine, kako je sinoć otkrio Telegram. Novi sloj mučnine na tu priču, pak, baca informacija o tome da je Vlada pokušala tu informaciju sakriti od javnosti.

Naime, još je 8. svibnja 2019. godine, saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart poslao zastupničko pitanje Ministarstvu branitelja, te Ministarstvu državne imovine o tome ima li Ivo Žinić dodijeljeni stan u Zagrebu. Zapisi o pitanjima (ministarstvu Tome Medveda i ministarstvu koje je tad vodio Goran Marić) postoje u saborskoj arhivi, ali se njihovom sadržaju ne može pristupiti radi zaštićenih osobnih podataka. No, ta se pitanja otvaraju kad se u tražilicu zastupničkih pitanja upiše ime Ive Žinića, što baca prilično zanimljivo svjetlo na pitanja digitalizacije i zaštite osobnih podataka u domaćem zakonodavnom tijelu.

Dvadeset mjeseci šutnje

Kako bilo, Lenart je Telegramu i danas potvrdio da ga je u pitanju zanimalo ima li Ivo Žinić dodijeljen stan u Zagrebu, te da nikakav odgovor do danas, 20 mjeseci kasnije, nije dobio. U saborskoj bazi podataka također ne postoji nikakav zapis o odgovoru HSS-ovom zastupniku. U tim pitanjima, kako stoji u dokumentima koje ima Telegram, stoji jednostavno “Da li gospodin Ivan Žinić iz Gline (naveden je i njegov OIB) koristi stan u vlasništvu Republike Hrvastke, a koji je u Vašoj nadležnosti?”.

Saborska pismohrana zaprimila ih je 8. svibnja 2019. godine. Rok koji Vlada ima za odgovor na zastupnička pitanja je, po Poslovniku Hrvatskog sabora, trideset dana. Telegram je jutros poslao upit na oba ministarstva kojima se u svibnju 2019. godine obratio Lenart, s pitanjem zašto mu nisu odgovorili, a njihovo objašnjenje ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Poklopac na priču

No, i prije tog objašnjenja, nije teško zaključiti da je Vlada koju vodi HDZ i koja se sudi s HDZ-ovim županom već godinama, jer se Žinić iz stana koji nije njegov odbija iseliti, pokušala šutnjom staviti poklopac na ovu nezgodnu priču. Potres je, međutim, otvorio niz pitanja oko imovine Ive Žinića, pa je, eto, u zrak odletio i taj poklopac na priču o pokušaju prisvajanja 70-ak kvadrata stambenog prostora u zagrebačkom naselju Borovje.

Žinić je, s obzirom na sve što je izašlo u javnost, sasvim jasno već uskoro bivši političar. Njegova glava, međutim, lako bi mogla biti zalog za poštedu svih onih koji su godinama pažljivo vodili računa o tome da priča o županovim manipulacijama stambenim kvadratima ostane daleko od očiju javnosti.