fbpx

Zašto Plenković bira novog šefa Podravke kad su vlasnici mirovinski fondovi?

Nakon smrti predsjednika uprave Marina Pucara, Podravka traži novog šefa. Dnevnik doznaje kako je premijer Andrej Plenković na tu temu već razgovarao s četiri kandidata, među kojima je i Martina Dalić. No, ono što je svima promaklo jest činjenica da država NIJE većinski vlasnik kompanije, već mirovinski fondovi u vlasništvu banaka. Zašto onda premijer zove na razgovor potencijalne kandidate?

Ovaj slučaj, koji je promaknuo medijima, jasno otkriva koruptivna vezu politike i banaka, koje svo vrijeme pod patronatom te iste politike ostvaruje ekstraprofite na račun hrvatskih građana.

No, krenimo redom.

Ovako izgleda vlasnička struktura Podravke:

Vidljivo je da oko 47 % kompanije drže mirovinci, a države tek 25 %. Oni su znači vlasnici tvrtke. Nadzorni odbor kompanije, u kojem mirovinci imaju većinu, bi trebao birati novog čovjeka. No, politika se ponaša kao da ona posjeduje kompaniju.

Jasno je i zašto.

Politici je ta kompanija važna kao kasica-prasica iz koje se može izvlačiti novac kad to treba. Zato je važno da na čelu ima svog čovjeka.

S druge strane, politika je zakonski osigurala da građani MORAJU izdvajati u mirovinske fondove 5% svoje plaće. Oni s tim novcem mogu raditi što žele, a građanima za to naplaćuju naknade. Od toga pristojno žive. A kad zagusti, novcem građana kupuju hrvatske državne obveznice, statusa junk (smeće).

Vlasnici fondova su banke, koje od te iste politike uživaju snažnu zaštitu i dopuštenje da građana pelješe kamatama, naknadama i svime čega se sjete. Također, za razliku od nekih drugih država EU-a, politika je zakonski odredila da se plaće u Hrvatskoj mogu isplaćivati samo na zaposlenikov račun u banci. Za čije vođenje, banka naplaćuje naknadu.

I tako to funkcionira, mi vama, vi nama. Koruptivna veza politike i banaka. Koju, kao i uvijek, plaćaju građani.