fbpx

Batom za meso i nožem ubio dvoje starijih susjeda u Solinu, nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora

Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću do sada dosuđenu u Hrvatskoj, nepravomoćno je na splitskom Županijskom sudu osuđen Luka Juretić (26) iz Solina zbog teškog ubojstva svog 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge (87). Juretić je optužen da je 2019. susjeda brutalno usmrtio nožem, batom i čekićem, a susjedu izudarao po glavi od čega je preminula dva mjeseca kasnije.

Za teško ubojstvo Vicenca Uvodića Juretić je u ponedjeljak dobio 35 godina, dok je za teško ubojstvo u pokušaju njegove supruge Senke Uvodić dobio 23 godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina. Juretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja o ovisnosti.

U obrani tvrdio da se ničega ne sjeća

U svojoj obrani pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Dinko Mešinu je rekao da se ničega ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen te uplašen kada su ga odveli u policiju. Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura je u svom završnom govoru istaknula da je Juretić ušao u stan svojih susjeda na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje jer je tražio brašno za palačinke, istaknula je tužiteljica, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora.

Branitelj Luke Juretića, splitski odvjetnik Boris Majić, je u svom završnom govoru kazao da su predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom na to da je bračni par, po kazivanju njihova sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se sami o sebi brinuti. Zaključio je da s obzirom na to kako se njegov klijent ničega ne sjeća da bi bilo najbolje osloboditi ga.

Tražio brašno pa zatukao starije susjede

Tijekom suđenja je utvrđeno da je Juretić 24. siječnja 2019. došao do vrata stana svojih susjeda, a kada mu je Senka Uvodić otvorila Juretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Juretić ju je izudarao čekićem i batom po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne ozljede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije na liječenju u splitskoj bolnici.

U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vicenca (92) kojega je udario 13 puta po glavi i to pet puta batom za meso, sedam puta čekićem da bi ga na kraju ubo nožem u trbuh nakon čega je žrtva umrla. Juretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva kata iznad, u svoj stan u kojem je kasnije i uhićen zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla tko ih je napao.