fbpx

Beroš platio izradu stranice “koronavirus.hr” 1,1 milijuna kuna!

Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci “informatizacija zdravstvenog sustava”, a da PR agencija nije izabrana javnim natječajem, doznaju Index istrage. Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

Naime, riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdaju se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja. U stavci zakona na koju se pozivaju čini se da to obrazloženje baš i ne stoji.

Iz Media Vala tvrde kako su dobili ugovor bez natječaja jer je bila riječ o “žurnoj uspostavi službene mrežne stranice za praćenje epidemije koronavirusa”. Zašto je odabrana PR agencija umjesto neke tvrtke koja se baš bavi ovim poslom, nitko nam nije znao odgovoriti. Iz odgovora koje smo dobili jasno je da Ministarstvo zdravstva nije kontaktiralo neku drugu tvrtku ili pojedince unutar postojećih vladinih službi.

Spomenimo i da računalni stručnjak Marko Rakar u razgovoru za Index tvrdi kako je cijena od 1.1 milijun kuna pretjerana jer je, kako kaže, riječ o “klasičnom web portalu koji bolji student može kreirati u jednu večer, uzevši pritom podatke iz javnih izvora”. Valja naglasiti da 1.1 milijun kuna nije i konačna cijena jer je ugovor i dalje na snazi.

Stranica koronavirus.hr počela je s radom u ožujku prošle godine i predstavlja službenu stranicu vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu. Vlasnik domene prvotno je bila PR tvrtka Media Val, a kasnije je preregistrirana na Ministarstvo zdravstva. Kako to da se tražena domena našla baš u njihovom posjedu te zašto se za ovaj žurni posao dizanja informatičkog servisa odabrala baš ta PR tvrtka, nije jasno ni nakon odgovora od Ministarstva zdravstva i te PR agencije.

“Suradnja Ministarstva zdravstva i tvrtke Media Val d.o.o., o kojoj govorite i na koju se odnose predmetne isplate, regulirana je Ugovorom o uspostavljanju i održavanju mrežne stranice koronavirus.hr i pripadajućih platformi društvenih medija kao središnjeg mjesta informiranja građana o situaciji s krizom uzrokovanom epidemijom bolesti COVID-19. Ministarstvo zdravstva je predmetni Ugovor zaključilo temeljem mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležnog tijela državne uprave za pitanja javne nabave, prema kojem je opravdana primjena izuzeća od provedbe javne nabave predviđena člankom 42. Zakona o javnoj nabavi”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Inače, za ugovoreni posao koji je manji od 200 tisuća kuna nije potrebno raspisati javni natječaj, a ovaj je već prešao vrijednost od 1.1 milijun kuna pa je zanimljivo da se Ministarstvo zdravstva opravdava člankom 42. Zakona o javnoj nabavi.