fbpx

Češka ozakonila da 85% proizvoda mora biti domaće, Hrvatska zabranjuje čak i svoje autohtono sjeme

U Češkom parlamentu pojavit će se prijedlog zakona koji se zove Zakon o hrani, a koji će odrediti trgovcima da na svojim policama imaju najmanje 85% prehrambenih proizvoda domaćeg porijekla, objavio je Deutsche Welle.

Ovim zakonom bi sve trgovine u Češkoj morale imati najmanje 85% prehrambenim proizvoda češkog porijekla, a period prilagodbe je do 2027. godine. S druge strane, u Hrvatskoj ne samo da se o takvom nečem ne razmišlja, već se novim Zakonom o sjemenu vlasnici OPG-ova od prve polovine 2021. više neće moći koristiti ni vlastito sjeme i prodavati plodove koje bi od njega dobili.

Očekivano, u Češkoj su se protiv zakona bunili strani trgovački lanci koji preplavljuju Češku stranim proizvodima, a što dovodi do slabljenja i propadanja češke poljoprivrede i proizvodnje hrane.

S druge strane, strani trgovački lanci u Hrvatskoj se ne oglašavaju. Njihove interese snažno štite stranke na vlasti.

Iz Ministarstva poljoprivrede, koje prima žalbe poljoprivrednih udruga, tvrde da će zakon proizvođačima zapravo olakšati život.

”Bit će moguće naše autohtone sorte upisati na zasebnu sortnu listu i uzgajati i proizvoditi”, rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Čim se ne buni nitko od stranaca, zna se koliko novi zakon ide na ruku domaćim proizvođačima u Hrvatskoj.