fbpx

Ekipa s Reddita kladila se protiv Wall Streeta, ali sad bi mogli izgubiti sve

LANAC trgovina videoigrama GameStop, veliki fondovi s Wall Streeta, podforum, odnosno Wall Street Bets na društvenoj mreži Reddit, i platforma za trgovanje dionicama na malo Robinhood. Ovo su posljednja dva tjedna glavni akteri velike drame na Wall Streetu, odnosno američkom financijskom tržištu, koju neki nazivaju financijskom borbom Davida protiv Golijata.

Mali ulagači s Reddita u toj su borbi nanijeli tzv. hedge-fondovima velike financijske gubitke koji se mjere u milijardama dolara, a sami fino zaradili. Ipak, posljednjih dana došlo je do obrata situacije u korist velikih igrača s Wall Streeta, a na štetu malih ulagača i sve je neizvjesnije kakav će rasplet biti i tko će na kraju izići kao gubitnik.

Podsjetimo, ekipa sa subreddita Wall Street Bets, posvećenog savjetima za trgovanje na burzama na malo, krenula je na inicijativu nekolicine upućenih korisnika u svojevrsnu gerilsku akciju masovne kupovine dionice GameStopa, tvrtke koja je zbog loše poslovne situacije – prodaja fizičkih videoigara, kao i promet u šoping-centrima općenito opada u SAD-u, a pandemija i lockdown bili su dodatni udarac – postala meta investicijskih fondova koji su se kladili na daljnji pad vrijednosti njenih dionica.

No reditovci su shvatili da je takozvani short-selling (skraćeno shorting), zahvaljujući zakučastim financijskim makinacijama, premašio 100% dionica same tvrtke. Drugim riječima, veliki fondovi su nekako uspjeli posuditi više od 100% dionica GameStopa, računajući da će zaraditi kad cijena te dionice padne, a oni ponovo kupe dionicu po nižoj cijeni od one po kojoj su je prodali. A takvo shortanje dionica može izazvati njihov daljnji pad, čime dolazi do začaranog kruga, odnosno spirale te dionice prema nuli.

Dionica GameStopa pala jednako naglo kako je i narasla

Motivirani s jedne strane željom za brzim profitom, a s druge strane za nanošenjem gubitaka beskrupuloznim mešetarima s Wall Streeta, reditovci su uočili vrlo rizičnu, ali jedinstvenu priliku za manevar koji se u burzovnom žargonu zove short squeeze. Budući da su veliki fondovi posudili tako velik broj dionica, a reditovci ih počeli masovno kupovati, pokušaji fondova da otkupe natrag dionice i vrate ih vlasnicima doveli su, zahvaljujući neravnoteži ponude i potražnje, samo do još većeg rasta njihove vrijednosti.

Pa ipak, vrijednost dionice GameStopa počela je nakon naglog rasta, koji je počeo 25. siječnja, jednako naglo padati od 29. siječnja do danas. Nakon što je u ponedjeljak drastično pala, u utorak i srijedu se uspjela zadržati na oko 90 dolara, ali u četvrtak je nastavila tonuti, tako da je do zatvaranja burzi u četvrtak pala na samo 53.5 $.

To je i dalje blizu vrijednosti koju je imala 25. siječnja (77 $), ali daleko manje nego što je iznosila na svom vrhuncu 27. siječnja (348 $). Dionica je samo u utorak pala za čak 60%, ispod 100 dolara. To je, ipak, još uvijek daleko više od vrijednosti koju je imala još 12. siječnja – manje od 20 dolara.

Ovaj nagli pad u posljednjih nekoliko dana smanjio je tržišnu vrijednost tvrtke s 35 milijardi dolara na njenom vrhuncu prošlog tjedna na 6.3 milijarde dolara. Po svemu sudeći, ovo je prije svega posljedica mjera koje su uvele platforme za trgovanje dionicama na malo kao što je Robinhood, koji je prvo potpuno zabranio, a onda, nakon bijesne reakcije javnosti, strogo ograničio daljnju kupovinu dionica GameStopa – ali i nekih drugih dionica tvrtki kojima ne cvjetaju ruže, a koje je ekipa s Reddita počela masovno kupovati, kao što su AMC Theatres, BlackBerry, Nokia Corporation i drugi.

U isto vrijeme prodaja tih dionica ostala je neograničena. Ili, kako se to u burzovnom žargonu kaže, korisnici više nisu mogli otvarati pozicije u dionicama GameStopa i drugih tvrtki, ali mogli su ih zatvarati. Slično su napravile i druge platforme takve vrste: Trading212, WeBull i eToro.

Zašto je Robinhood ograničio kupnju GameStopa i drugih dionica?

Robinhood tvrdi da je ta mjera poduzeta kako bi se smanjila nestabilnost burzovnih kretanja uslijed golemog povećanja kapaciteta trgovanja, a u naknadnom objašnjenju pojasnio je da su to morali napraviti jer im je Nacionalna klirinška korporacija za vrijednosnice, koja ima ulogu regulatora, naglo povećala obavezni kolateral na otvaranje ovih pozicija, Kritičari, međutim, tvrde da je riječ o manipulaciji tržišta dionica u korist velikih investicijskih fondova s Wall Streeta. Njima, je, naime, zahvaljujući ovom ograničenju trgovanja, bilo lakše riješiti se svojih short-pozicija, odnosno kupiti dionice (koje kao fondovi ne moraju kupovati preko ovakvih aplikacija) i vratiti ih onima od kojih su ih posudili radi shortanja, a da to ne dovede do pretjeranog rasta cijene. Očekivano, udio shortanih dionica GameStopa drastično se smanjio, na oko 40% ukupnih dionica tvrtke.

“Ove stvari mogu trajati dulje nego što se očekuje, ali kad se raspletu, mogu se rasplesti vrlo brzo. Kad se radi o potpunoj maniji špekulacije i klađenja, netko će na kraju ostati držeći (praznu) vreću”, komentirao je za američki CBS investicijski strateg Ross Mayfield. Drugim riječima – oni koji svoje dionice na vrijeme unovče, odnosno prodaju, zaradit će, ali oni koji ih ne prodaju na vrijeme, imat će goleme gubitke ako dionica nastavi padati i ne oporavi se. U isto vrijeme, ako prevelik broj ulagača proda svoje dionice, to će dovesti upravo do pada koji mali ulagači žele izbjeći. Klasična kvaka 22, moglo bi se reći.

Pa ipak, subreddit Wall Street Bets, koji je u međuvremenu narastao na 8 milijuna korisnika, i dalje je snaga koju ne treba podcijeniti. Samo je Melvin Capital izgubio oko 50% svojih ulaganja do kraja siječnja, zbog čega je morao primiti financijsku injekciju od gotovo 3 milijarde dolara. Short-selleri su ukupno izgubili oko 13 milijardi dolara samo na dionicama GameStopa od početka ove godine, prema izvješću tvrtke za financijske analize S3 Partners. Pa ipak, to je upola manje od gubitka koji bi imali da je dionica GameStopa ostala na gotovo 350 dolara, koliko je vrijedila na vrhuncu ovog burzovnog vrtuljka.

Hrvoje Japunčić: Robinhood je morao osigurati sredstva za osiguravanje transakcija

Za komentar o ovoj, u najmanju ruku, dinamičnoj situaciji na Wall Streetu upitali smo direktora domaće konzultantske tvrtke Decentia Advisory Hrvoja Japunčića.

“U Americi se inače od početka covid-pandemije jako puno ljudi priključilo trgovanju dionicama, pootvarali su brokerske račune i, pogotovo kad su ostali bez posla, okrenuli se trgovanju. Takva navala na dionice GameStopa i druge dovela je do njihovog rasta, a pad posljednjih dana primarno je bio potaknut obvezama koje su brokerske kuće koje osiguravaju tu trgovinu, od Robinhooda nadalje, od prošlog tjedna dobile. Njima je američka verzija našeg Središnjeg klirinško depozitarnog društva naložila, s obzirom na povećani volumen trgovanja, da osiguraju financijska sredstva da bi se te transakcije uredno namirile i zabilježila promjena vlasništva. Brokerske kuće poput Robinhooda na to su reagirale tako da su onemogućile trgovanje, ne samo s GameStopom već i nekim drugim dionicama kojima se aktivno trgovalo”, objašnjava nam Japunčić.

“Međutim, Robinhood i ostale brokerske kuće su ovaj tjedan riješile svoj sustav financiranja, odnosno prijeboja i namire, i ponovo počele omogućavati investitorima da kupuju te dionice. Robinhood je tako prošli četvrtak prvo rekao korisnicima da ne mogu uopće kupovati GameStop, onda su u petak dozvolili kupnju samo jedne po jedne dionice, a evo od danas je dozvoljena i potpuno normalna trgovina”, nastavlja Japunčić.

Znači li to onda da prozivke na račun Robinhooda za manipulaciju tržišta u korist hedge-fondova ne stoje, pitali smo našeg sugovornika.

Podnesene dvije tužbe protiv Robinhooda, postoji sumnja u manipulacije

“Protiv Robinhooda su podnesene dvije tužbe na njujorškom sudu. Gledajte, ima nešto u tome, jer brokerska kuća, kad dobije nalog od vas za kupnju ili prodaju nekog vrijednosnog papira, može ga slati na burzu ili ga može slati drugoj brokerskoj kući ili hedge-fondu koji ima ili traži tu dionicu. Jedan od velikih partnera Robinhooda u trgovanju je predstavnik tih velikih hedge-fondova, stoga tu postoji sumnja na manipulacije. To će se u ovim tužbenim procesima utvrđivati. Ali s druge strane, Robinhood zaista nije mogao biti siguran da će investitori zaista moći platiti kupljeno i da će sustav prijeboja i namire uredno izvršavati. Također, regulator je od njih tražio da za te transakcije jamče svojim kapitalom, zbog čega Robinhood nije htio riskirati. U nekoliko dana morali su prikupiti 3.4 milijarde dolara da bi se te transakcije uredno provele”, kaže nam Japunčić.

Kako će se onda ova priča s GameStopom i sličnim dionicama rasplesti? Možemo li uopće predviđati epilog ovog nadmetanja velikih riba s Wall Streeta i malih investitora?

“Teško je špekulirati tko će izići kao dobitnik, a tko kao gubitnik”

“Takvo predviđanje na razvijenim tržištima teško je za iznijeti. Ponajprije zato što je potrebno imati ili napraviti analitiku same kompanije, njezinog biznis-modela, poslovnih podataka. Gledano i u nekim širim okvirima, podaci se kontinuirano dnevno, tjedno sublimiraju i u vidu vrsta naloga za kupnju/prodaju, short-pozicija, a sve to ima utjecaj na kretanje dinica. Na američkom tržištu postoji mnogo veći raspon brokerskih naloga nego, na primjer, na našem. A trenutna situacija je takva da su short-selleri izgubili već oko 8 milijardi dolara. Ako se, recimo, kroz tužbe pokaže da je Robinhood obustavljao trgovinu zbog svoje povezanosti s hedge-fondovima, tu se onda otvara pitanje nadoknade štete malim ulagačima koji su eventualno izgubili na dionici. Stoga je teško špekulirati tko će izići kao dobitnik, a tko kao gubitnik”, odgovara Japunčić.

Je li ovo ipak početak nekog većeg trenda i promjene odnosa moći na američkom financijskom tržištu?

“Američka vlada je prošle godine u sklopu paketa ekonomskog paketa pomoći zbog korona-krize podijelila velikom dijelu građana ček od 600 dolara. Veliki broj ljudi iskoristio je dio tog novca za trgovanje dionicama, a prema jednoj procjeni prošle je godine otvoreno čak 15 milijuna novih brokerskih računa u SAD-u. Ako svatko od njih uloži samo 100 dolara, to je već golema masa novca. A Joe Biden bi sad mogao donijeti novi paket pomoći i podijeliti ček od po 1400 dolara američkim građanima.Također, Američka komisija za vrijednosne papire i burze sad će istražiti je li bilo nedozvoljenog trgovanja. A postoji mogućnost i da će se neki burzovni modeli, kao što je takozvani ‘naked short-selling’, koji je ovdje možda bio korišten, zabraniti ili će se uvesti ograničenja”, ocjenjuje Japunčić.