fbpx

LOVRINOVIĆ: “Pričaju o 24 milijarde € koje trebamo dobiti od EU, a zadužili su nas za nove 2 milijarde”

Novo zaduženje Republike Hrvatske komentirao je prof. Ivan Lovrinović.

“Plenković svaki dan priča bajke o 24 milijarde eura koje Hrvatska treba dobiti iz EU, a realnost je drugačija: ponovo nas je zadužio 2 milijarde eura; jedna milijarda na 12 godina a druga na 20 godina. Kao maloj djeci nam objašnjavaju da je to povoljno uz kamatnu 1,5%. Kažu da je interes bio tri puta veći. Kako i ne bi kada druge zemlje prodaju svoje obveznice uz negativan kamatnjak i još usput na 12 i 20 godina, pa će se nabrati kamata. Nisu nam rekli vrlo važnu informaciju: jesu li ugovoreni fiksni ili promjenjivi kamatnjaci. Uvjeren sam da su promjenjivi, pa kada krenu rasti kamate njihov godišnji iznos će rapidno rasti. Sada je 1,5% kamata na 2 milijarde eura godišnje 30 milijuna eura. Ako kamata naraste na 5%, godišnje će se na kamate plaćati 100 milijuna eura!”, upozorava Lovrinović te nastavlja:

“Ovo zaduživanje je bilo nepotrebno i izravna je šteta. Zašto? Zato što Hrvatska ima oko 19 milijardi eura deviznih rezervi koje su previsoke u odnosu na naš BDP i mogao se vanjski dug smanjiti umjesto što je povećan. Sve uređene zemlje financiraju posljedice korona krize domaćom valutom, odnosno koriste kredite svojih središnjih banaka. Vlada je ovim činom povećala vanjski dug na 85% BDP-a i financijski nas destabilizira.
Sadašnja vlada pokazuje potpunu nesposobnost počevši od zemljotresa, upravljanja korona krizom, a posebno zbog činjenice da nemaju nikakvu suvislu ekonomsku politiku. Zbog takvih nesposobnjakovića recesija će u Hrvatskoj ponovo predugo trajati u odnosu na druge zemlje EU. Hrvatska je zbog svega toga imala najveći pad BDP-a u EU”, ističe Lovrinović.

Smatra kako samo prosvjedi mogu donijeti promjene.

“Ankete pokazuju da je 80% građana pesimistično glede budućnosti, a vladajuća stranka ima potporu 30%. Živimo u carstvu laži. I zato ponavljam; Sabor neće i ne može ništa promijeniti jer se odluke donose na drugim mjestima. Promjene može donijeti jedino 50 ili još bolje 100 tisuća ljudi na Jelačića placu”, zaključuje Lovrinović.